Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Svjetski dan humanosti

Ovogodišnji “Svjetski dan humanosti”, koji se u svijetu obilježava 19. avgusta svake godine, Međunarodna federeacija nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca je posvetila širom svijeta tragično preminulim volonterima Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.


Crveni krst Crne Gore se pridružuje ovome i podsjeća crnogorsku i širu javnost na tragične gubitke među humanitarnim radnicima, koji su izgubili svoje živote tokom obavljanja svojih dužnosti. Posebno ističemo gubitke među volonterima Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, koji su stradali na dužnosti u Siriji. Ovom prilikom pozivamo sve koji mogu tome doprinijeti, da osiguraju bezbjedan i siguran rad humanitarnim radnicima čija je jedina misija pomoć ugroženima.

Pored ovog izraza solidarnosti sa našim kolegama iz drugih nacionalnih društava, želimo da podsjetimo i na potrebu da jedan ovakav datum treba obilježavati svakodnevno kroz izraze solidarnosti i praktične podrške onim našim sugrađanima koji pripadaju najugroženijim kategorijama stanovništva.

Kao humanitarna organizacija u okviru svog manadata Crveni krst Crne Gore će nastaviti i u narednom periodu sa pružanjem humanitarne podrške socijalno ugroženim i raseljenim licima širom Crne Gore, starim licima, aktivnostima dobrovoljnog davalaštva krvi, pružanju prve pomoći, prikuplanju humanitarne pomoći kroz sabirne akcije, odgovoru na nesreće, jačanju svijesti o humanim vrijednostima i Međunarodnom humanitarnom pravu.

Tokom prethodne godine Crveni krst Crne Gore je organizovao čitav niz akcija humanitarnog karaktera: akcije prikupljanja hrane, akcije prikupljanja odjeće i obuće, akcije dobrovoljnog davanja krvi, pružanje pomoći žrtvama saobraćajnih nezgoda, podršku crnogorskim ustanovama i institucijama u realizaciji humanitarnih aktivnosti. U svim ovim aktivnostim učestvovao je veliki broj kompanija i građana Crne Gore, koji su dali svoj aktivan doprinos u realizaciji pomenutih akcija. Svojim masovnim učešćem, pokazali su humano lice naše zemlje i dali veliki doprinos promociji humanosti i ujedno, po ko zna koji put potvrdili, da humanost i dalje aktivno živi među građanima Crne Gore.