Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Crveni krst Crne Gore, tradicionalno, brojnim promotivnim aktivnostima i akcijama dobrovoljnog davanja krvi, obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi – 14. jun. 

Osnovni cilj je da se na globalnom nivou skrene pažnja na neophodnost prikupljanja većeg broja jedinica dobrovoljno donirane krvi, kao i na podršku nacionalnim servisima za tranfuziju krvi i organizacijama koje se bave dobrovoljnim davalaštvom krvi kroz jačanje nacionalnih i lokalnih  kampanja.

Ovogodišnji Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi se obilježava pod sloganom „Doniranje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i spasi živote.“

U godinama pandemije COVID-19 dobrovoljni davaoci krvi, klubovi davalaca krvi, motivatori, transfuziolozi i transfuzeri su pred sobom imali veliki izazov da obezbijede potrebne količine krvi za sve kojima je to potrebno. Zbog toga je kampanja ove godine usmjerena na promociju dobrovoljnog davalaštva krvi i njegovu ulogu pri spasavanju života i jačanju solidarnosti.

Podsjećamo da je prošle godine prikupljeno 20 265 jedinica krvi, što je za Crnu Goru najviše do sada u toku jedne kalendarske godine, ali i dalje nije dovoljno imajući u vidu preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da u našoj zemlji bude bar 4% davalaca krvi kako bi bile obezbiljeđene sigurne količine krvi.