Претрага
Close this search box.
Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježen i u Crnoj Gori

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi se, već desetu godinu, širom svijeta obilježava 14. juna, sa ciljem da se razvije svijest građana o značaju obezbjeđivanja sigurnih količina krvi i da se izrazi zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim davaocima krvi na njihovim aktivnostima koje spašavaju živote.

Ovogodišnji Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi je u Crnoj Gori obilježen pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore, a u organizaciji Crvenog krsta Crne Gore i Zavoda za transfuziju krvi, u partnerstvu sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori.

dsc 0029 dsc 0029

Akciji davanja krvi, koja je ovim povodom organizovana u Delta city-u, su se odazvali predstavnici ministarstava, ambasada i međunarodnih organizacija, kao i brojni građani.

Tom prilikom je, u ime Ministarstva zdravlja, prisutne pozdravio dr Mensud Grbović, pomoćnik ministra, koji je svim dobrovoljnim davaocima čestitao njihov dan. On je podsjetio da su ukupni napori Ministarstva zdravlja usmjereni ka kreiranju dobre, dostupne i, prije svega, kvalitetne zdravstvene zaštite. “Reformom zdravstvenog sistema prepoznali smo suštinu i važnost problematike obezbjeđivanja kvalitetne krvi, pa je s tim u vezi odlučeno da se obezbjeđenju sigurne krvi, dodijeli pečat „nacionalni interes“ koji, uostalom, i zaslužuje” – naglasio je Grbović.

dsc 0029 dsc 0029

Predsjednik Crvenog krsta Crne Gore, Vojislav Mijušković, je podsjetio na ulogu ove humanitarne organizacije u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi: „Ako je Crveni krst Prijestonica humanizma, onda je dobrovoljno davalaštvo krvi Prijestonica Crvenog krsta. Crveni krst i dobrovoljni davaoci su jedna velika humanitarna familija. Svakom dobrovoljnom davaocu krvi želim čestitati Njegov dan.“ Crveni krst je prije dvije godine počeo sa kampanjom „Dajte krv, sa život“, u namjeri da se poveća broj dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori i poboljša njihova struktura, kroz veće uključivanje, prije svega, mladih.

dsc 0029 dsc 0029

U kontekstu podrške reformi sistema transfuzije u Crnoj Gori, Svjetska zdravstvena organizacija realizuje projekat „Implementacija evropskog sistema za transfuziju krvi u Crnoj Gori“, od 2011. godine, koji kao krajnji rezultat ima da građani Crne Gore budu u prilici da dobiju krv koja je prikupljena, obrađena, uskladištena i primijenjena na isti način kao u zemljama EU, a biće omogućena i razmjena krvi i proizvoda krvi sa nacionalnim sistemima zemalja članica EU. Uz slogan Svjetske zdravstvene organizacije, „Darujte život, dajte krv“, šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori, Mina Brajović, još jednom je pozvala sve građane/ke, a posebno mlade ljude, da pokažu solidarnost i pripadništvo, tako što će pomoći drugima, u njihovoj borbi za život.

dsc 0029 dsc 0029

Preporuke SZO su ispunjenje minimuma nivoa davalaštva od 4% ukupne populacije, sa  zastupljenom strukturom davalaštva krvi od 100% dobrovoljnog, nenamjenskog davalaštva krvi koje predstavlja osnov planskog i kontinuiranog snabdijevanja ovim lijekom. Na to je u svom obraćanju prisutne podsjetila dr Gordana Rašović, direktorica Zavoda za transfuziju krvi. U ovom trenutku, nivo davalaštva krvi u Crnoj Gori je 2,5%, sa i dalje nepovoljnom strukturom davalaca od svega 32,25% dobrovoljnih, nenamjenskih davoca krvi i 67,75% porodičnih, namjenskih davalaca. „Ubrzan civilizacijski razvoj, način i tempo života, uvođenje savremenih dijagnostičkih i terapijskih procedura u svijetu, a samim tim i u našoj zemlji, svakodnevno uvećavaju potrebe za ovim nezamjenjivim lijekom. Pored toga, ne treba zaboraviti opredjeljenje naše zemlje i  otvaranje veoma atraktivnih turističkih destinacija za sve posjetioce širom svijeta, koji tokom godine najmanje udvostručuju populaciju Crne Gore“, naglasila je dr Rašović.

dsc 0029 dsc 0029

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi je obilježen i širom Crne Gore, predavanjima i ostalim edukativno – promotivnim aktivnostima, kao i akcijama davanja krvi, koje su organizovale opštinske organizacije Crvenog krsta, u saradnji sa centrima za transfuziju krvi.

Volonteri Crvenog krsta i Volonterskog kluba Gimnazije „Slobodan Škerović“ su posjetiocima Delta city-a 13. juna dijelili brošure i informisali ih o značaju dobrovoljnog davanja krvi.