Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Svjetski dan Crvenog krsta

Crveni krst Crne Gore ovih dana obilježava svoje značajne datume – 8. maj, Svjetski dan Crvenog krsta i Nedjelju Crvenog krsta, koja traje od 8 – 15. maja.

 

Ovogodišnja proslava, koja je definisana na nivou Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, je posvećena obilježavanju 150 godina od nastanka Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Crveni krst Crne Gore je ovogodišnje obilježavanje Nedjelje Crvenog krsta povezao sa kampanjom koja se sprovodi u cilju unaprjeđenje volonterizma u Crvenom krstu Crne Gore, čiji je slogan: „Budi zvijezda na svoj način. Pomagati je uvijek u modi. Pronađi volontera u sebi“.

Naša organizacija će iskoristiti ovu važnu priliku kako bi istakla važnost volontera u pružanju pomoći ugroženim kategorijama stanovništva, djelovanju na saniranju posljedica nesreća, promociji humanih vrijednosti, kreiranju boljeg i kvalitetnijeg društva.

Opštinske organizacije Crvenog krsta će od 8-15. maja sprovesti neke od sljedećih aktivnosti:
•    Predavanja, tribine, radionice na temu difuzije i međunarodnog humanitarnog prava, tokom kojih će biti prikazani principi i programi koje sprovodi organizacija Crvenog krsta,
•    Pokazne vježbe u prvoj pomoći,
•    Simulacije vezane za program djelovanja u nesrećama,
•    Promocija dobrovoljnog davanja krvi i konkretne akcije davanja krvi,
•    Posjete starim licima i ostalim ugroženim kategorijama stanovništva,
•    Radionice i tribine na temu prevencije HIV/AIDS-a, bolesti zavisnosti,…,
•    Radionice i predavanja na temu Anti – trafiking aktivnosti;
•    Akcije sakupljanja humanitarne pomoći,
•    Aktivnosti zabavno – rekreativnog karaktera, koje mogu na kreativan način doprinijeti promociji humanih vrijednosti i podsticanju solidarnosti.

U Nedjelji Crvenog krsta, od 8-15. maja, opštinske organizacije Crvenog krsta će vršiti distribuciju pomoći socijalno najugroženijim porodicama u Crnoj Gori. Sredstva za ovu akciju su prikupljena tokom aprila u sabirnoj akciji, koja je realizovana u saradnji sa kompanijama Mercator, Voli i Laković u 10 crnogorskih opština. Crveni krst Crne Gore je obezbijedio i bebi paketiće za sve bebe koje će biti rođene od 8-15. maja.

Stanovnici Kampa Konik, koji su pretrpjeli posljedice prošlogodišnjeg požara, će 14. maja dobiti pomoć u vidu obuće i odjeće. Ovu donaciju je Crvenom krstu Crne Gore uputila Pokrajina Kirklareli iz Turske, posredstvom Turskog Crvenog polumjeseca.

I ostali dani u Nedjelji Crvenog krsta će biti obilježena radno, praktičnim predstavljanjem aktivnosti koje sprovodimo. Tradicionalno će biti organizovano i uručivanje priznanja najboljima u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi, povodom 11. maja – Dana doborovoljnih davalaca krvi. Dodjela priznanja će biti održana 10. maja.

Nedjelja Crvenog krsta će biti završena, 15. maja, predavanjem na temu Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, koji ove godine obilježava 150 godina svog postojanja.