Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Svjetski dan borbe protiv utapanja

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv utapanja. Ujedinjene nacije su proglasile ovaj datum za Svjetski dan prevencije utapanja i donijele Rezoluciju kako bi skrenule pažnju na važnost prevencije utapanja i istakle potrebu za dodatnim aktivnostima i resursima.  

Utapanje je i dalje veliki problem u Evropi. Više od 23 000 osoba na taj način izgubi život svake godine. Na globalnom nivou, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, smrt kao posljedica utapanja nastupi u oko 236 000 slučajeva godišnje, što znači da se u prosjeku 26 osoba utopi svakog sata. Iz ovog razloga se za utapanje kaže da je tiha epidemija smrti koju je moguće spriječiti.

Crveni krst Crne Gore kao članica Međunarodne federacije za spasavanje života na vodi (ILS) svojim aktivnostima daje doprinos prevenciji utapanja. Tako smo ove godine, kao jedina organizacija za obuku spasilaca na vodi u Crnoj Gori, kroz 4 obuke i 14 provjera za ovjeru licenci za spasioce na vodi za rad na uređenim kupalištima pripremili 620 spasilaca.

U cilju prevencije utapanja, apelujemo na sve kupače da poštuju propise i poštuju mjere koje su zadate istaknutim zastavicama na uređenim kupalištima. Samo zajedno možemo doprinijeti smanjenju utapanja.

I ne zaboravimo: svako može da se utopi, ali niko ne bi trebao!