Претрага
Close this search box.
Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Danas, 24. marta, se obilježava Svjеtski dan borbe protiv tuberkuloze, sa ciljem da se podigne svijest o toj bolesti, koja predstavlja globalni zdravstveni problem.


Tuberkuloza (TB) je bolest uzrokovana bakterijom koja se širi sa osobe na osobu putem vazduha. TB obično napada pluća, ali može i da napadne i ostale djelove tijela, kao što su mozak, bubrezi ili kičma. U većini slučajeva, TB se može tretirati i liječiti, ali može imati i smrtni ishod ukoliko se ljudi adekvatno ne liječe. Tuberkuloza otporna na lijekove (MDR TB) je uzrokovana organizmom koji je otporan na najmanje dva najjača lijeka koja se koriste protiv TB-a.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, trenutno u svijetu od tuberkuloze boluje oko tri milijarde ljudi, godišnje oboli oko devet miliona, a dva miliona umre.

Crna Gora je, po broju oboljelih od tuberkuloze, u grupi zemalja sa niskom stopom – do 20 oboljelih na 100 hiljada stanovnika. Prema detaljnim statističkim podacima Ministartsva zdravlja Crne Gore, broj oboljelih od tuberkuloze je u padu, tako da je 2013. godine otkriveno 120 oboljelih, 2014. godine 113, 2015. godine 80, dok je do marta 2016. godine dijagnostikovano 17 novih slučajeva.