Претрага
Close this search box.
Svečano obilježen početak održavanja statutarnih sastanaka Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca – 23. Generalne skupštine MFCK i Savjeta delegata

Juče je svečanom ceremonijom otvaranja obilježen početak 23. sjednice  Generalne skupštine Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca (MFCK) i Savjeta delegata.

Tokom zasijedanja Generalne skupštine usvojiće se niz politika koje će usmjeravati rad nacionalnih društava i MFCK u narednom periodu, a neke od njih se odnose na prvu pomoć, razvoj nacionalnih društava, volontiranje, politiku o zaštiti, rodnoj ravnopravnosti i inkluziji.

Posebna pažnja će se posvetiti lokalnom djelovanju, klimatskim krizama, osnaživanju humanitarne diplomatije, globalnoj strategiji za mobilizaciju resursa.

Na ovogodišnjoj Generalnoj skupštini izabraće se i predsjednik i potpredsjednici MFCK, kao i nacionalna društva za članstvo u Upravnom odboru MFCK. Takođe će se održati i izbori zaupražnjeno mjesto u Komisiji za mlade MFCK.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak, kao članica Izborne komisije MFCK, nadgleda čitav proces organizovanja izbora kako bi se omogućilo da sve bude organizovano na transparantan i profesionalan način.

Tokom Savjeta delegata usvojiće se niz rezolucija koje se tiču sljedećih oblasti: rat u gradovima, strategija Pokreta o migracijama, pristup pokreta u obezbjeđivanju i poboljšanju bezbjednosti pacijenata i kvalitetu njege, jačanje otpornosti urbanih zajednica, revidiranje Seviljskog sporazuma i dodatnih mjera kako bi se poboljšao kolektivni uticaj pokreta.

Delegaciju Crvenog krsta Crne Gore na Generalnoj skupštini predvodi generalna sekretarka Jelena Dubak sa saradnicom za međunarodnu saradnju, Natašom Uskoković, dok će predsjednica Crvenog krsta Crne Gore Gordana Mijović predvoditi delegaciju Crvenog krsta Crne Gore na Savjetu delegata.