Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Sve što radimo je od srca – Nedjelja Crvenog krsta 2023.

Organizacija Crvenog krsta danas obilježava Svjetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca – 8. maj, u čast rođenja Anri Dinana, osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, kada počinje i Nedjelja Crvenog krsta, koja traje od 8. do 15. maja.

Ovogodišnji slogan pod kojim će Nedjelja Crvenog krsta biti obilježena je “Sve što radimo je od srca”, a kampanja je usmjerena na sve ljude iz naših zajednica koji nerijetko prvi istupaju i podržavaju one kojima je potrebna pomoć: kolege na našem poslu, ljude koji rade u prodavnici u kojoj trgujemo, komšije, volonter Crvenog krsta, sve one koji su na neki način oduvjek uz nas.

U Crnoj Gori tokom cijele godine volonteri i zaposleni Crvenog krsta na različite načine podržavaju one kojima je pomoć potrebna kroz različite djelatnosti: širenje znanja o Crvenom krstu i promociju humanih vrijednosti, učenje o principima međunarodnog humanitarnog prava, zdravstvene i socijalne djelatnosti, djelovanje u nesrećama, rad sa podmlatkom i omladinom, službu traženja, te međunarodnu saradnju. 

Povodom Nedjelje Crvenog krsta će opštinske organizacije Crvenog krsta širom Crne Gore realizovati aktivnosti kojima će se građanima približiti humanitarna misija Crvenog krsta Crne Gore, a oni biti pozvani da se uključe u njihovu realzaciju.

Ovim povodom biće organizovana takmičenja u pružanju prve pomoći, akcije dobrovoljnog davanja krvi, a u saradnji sa trgovinskim lancima “VOLI”, “HD Laković”, “IDEA”, “Franca”, “Domaća trgovina” i manjim lokalnim trgovinama biće organizovane  Akcije solidarnosti u kojima će naši volonteri prikupljati pomoć za socijalno ugroženo stanovništvo.

U organizaciji Crvenog krsta Crne Gore 12. maja biće organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi u Zavodu za transfuziju krvi, dok će 15. maja biti održana dodjela zahvalnica Ministarstva zdravlja za doprinos u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi kada će biti nagrađeno pet dobrovoljnih davalaca krvi, transfuziolog, transfuzer, dva motivatora i dva društva dobrovoljnih davalaca krvi.

 Vjerujemo da je moć u malim znacima pažnje, osmjehu, ljubaznosti, humanosti i da je doprinos svakog od nas neprocjenjivo važan.

Sve što radimo je #OdSrca!