Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Statutarni sastanci Međunarodnog pokreta CK/CP-a

Sedamnaesta sjednica Generalne skupštine Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca održana je od 18 – 21. novembra 2009. godine, u Najrobiju, Kenija, uz prisustvo skoro 1000 delagata iz 175 društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca, pod sloganom „Naš svijet. Ti si na potezu.“  Delegaciju Crvenog krsta Crne Gore su činili dr Asim Dizdarević, predsjednik, i Nataša Uskoković, saradnik za međunarodnu saradnju.

Skupstina_Kenija

Na sjednici su  usvojeni izvještaj sa prethodne Generalne skupštine održane u Ženevi 2007. godine, zatim izvještaji Generalnog sekretara i Predsjednika MFCK, Upravnog odbora MFCK, kao i izvještaji  komisija i savjetodavnih tijela (Zdravstvena komisija, Komisija za razvoj…).

 

Pored toga, ovogodišnja Skupština je imala i izborni karakter.  Za novog Predsjednika MFCK, izabran je predsjednik Japanskog Crvenog krsta, Tadatore Konoe, koji je obavljao funkciju potpredsjednika MFCK.  Tokom svog obraćanja skupu, Konoe koje je učestovao u velikom broju međunarodnih misija, je kazao da je njegov cilj zajedništvo i dijalog sa što je više moguće nacionalnih društava, i da naročito želi da uspostavi komunikciju sa onima koji se osjećaju zapostavljeno ili izolovano.

 

Skupština je usvojila Strategiju 2020 koja pruža jasan okvir za aktivnosti na smanjivanju ugroženosti, uz slogan „uradimo više, uradimo bolje i obuhvatimo što više osoba“. Strategija je kreirana kroz  konsultacije sa brojnim nacionalnim društvima. Novi dokument je zasnovan na Strategiji 2010 i predstavlja tri strateška cilja – spašavanje i zaštita života i oporavak nakon nesreća i kriza; omogućavanje zdravog i bezbjednog života; promocija socijalne inkluzije i kulture nenasilja i mira.  Uz ova tri cilja idu i odgovarajuće aktivnosti koje omogućavaju njihovo ostvarivanje. Sva nacionalna društva su iskazala spremnost da u potpunosti spovedu Strategiju 2020, koja treba da posluži kao osnova za kreiranje sopstvenih strategija.

 

Na Skupštini su  uručene nagrade nacionalnim društvima koja su pokazala posvećenost u razvoju volonterizma, Henry Davidson nagrada, koja prepoznaje i priznaje rad  na poboljšanju života ugroženih, kao i nagrada „Omladina u pokretu“ za mlade CK/CP i njihovo djelovanje u zajednicama.

 

Tokom četvorodnevnog rada, usvojena je i politika o Humanitanoj diplomatiji, kao i politika o migraciji, i plan i budžet MFCK za 2010/2011.

 

Pored plenarnog rada, organizovane su i brojne radionice za predstavnike nacionalnih društava koje su tretirale oblasti kao što su psihosocijalna podrška, izgradnja kapaciteta, humanitarna diplomatija, klimatske promjene, smanjivanje rizika od nesreća.

 

Na kraju je odlučeno da se sledeća, 18. sjednica Generalne skupštine održi u Ženevi, Švajcarska, 2011.godine.