Претрага
Close this search box.
Statutarni sastanci Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca

Kao punopravni član Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Crveni krst Crne Gore ima priliku da učestvuje na statutarnim sastancima Pokreta koje se organizuju svake dvije/četiri godine. Ove godine u  periodu od 4. do 12. decembra, u Ženevi, Švajcarska, održava se Generalna skupština, Savjet delegata i Međunarodna konferencija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

20191205 092339

Danas je sa zasijedanjem počela Generalna skupština koje je najviše tijelo Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca (MFCK). Sastaje se svake dvije godine, određuje opštu politiku Federacije, bira predsjednika, određuje generalnog sekretara, donosi odluke o prijemu i suspenziji nacionalnih društava. Ovogodišnja Generalna skupština se održava od 5-7. decembra, a neke od tačaka dnevnog reda su: prijem novih nacionalnih društava u Pokret – Maršalova ostrva i Butan, čime ukupan broj nacionalnih društava dolazi do 192, imenovanje članova Komisije za posredništvo i saradnju, Finansijske komisije, Komisije za reviziju i rizik, Izborne komisije. Po prvi put u istoriji održaće se se izbor predstavnika Komisije za mlade na globalnom nivou i to od strane mladih. Pored ovoga, na dnevnom redu tokom zasijedanja usvojiće se i Strategija 2030 MFCK, kao i izmjene i dopune Statuta.

Najavljeno je i imenovanje novog generalnog sekeretara MFCK, Jagana Chapagaina, koji ima više od 25 godina iskustva u Međunarodnom pokretu na različitim rukovodećim pozicijama. Četvorogodišnji mandat novog generalnog sekretara počeće 1. februara 2020. godine.

Ove godine se, takođe, obilježava 100 godina od osnivanja MFCK, kao i 70 godina od usvajanja Ženevskih konvencija.

Ovogodišnjoj Generalnoj skupštini prisustvuju Jelena Šofranac, koordinator za mlade i Nataša Uskoković, saradnica za međunarodnu saradnju. 

20191205 092411

Imajući u vidu činjenicu da su mladi ljudi pokretači brojnih aktivnosti u Pokretu i da su aktivni u procesu donošenja odluka, statutarni sastanci u Ženevi su odlična prilika za održavanje Foruma za mlade Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. Cilj ovog Foruma je da se mladi delegati pripreme za aktivno učestvovanje na statutarnim sastancima, kao i da obezbijedi prostor mladima da zamisle kako će Pokret Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca izgledati u budućnosti. Rezultati ovih diskusija će biti podijeljeni tokom statutarnih sastanaka. Ovogodišnji Forum mladih se održao prije početka statutarnih sastanaka, 3. i 4. decembra 2019. godine. Forumu mladih prisustvovala je koordinatorka za mlade u CKCG Jelena Šofranac.