Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Stanovnicima kampova na Koniku podijeljeno 24 tona pomoći

U subotu i nedjelju, 4. i 5. aprila, realizovana je distribucija pomoći stanovnicima RE (Romi, Egipćani) populacije, koji žive u kampovima na Koniku. Pomoć, koja se sastoji od obuće, odjeće, higijenskih artikala i hrane je obezbijedila humanitarna organizacija Hope and Aid Direct, iz Velike Britanije.

Hope and Aid Direct je humanitarna organizacija koja se bavi prikupljanjem i distribucijom humanitarne pomoći. Ovu organizaciju čine volonteri koji prikupljaju sopstvena sredstva, obezbjeđuju pomoć i sami je dostavljaju krajnjim korisnicima. Glavni fokus njihovog djelovanja je podrška ugroženoj populaciji u zemljama Balkana.

Prvi put su u Crnu Goru došli 2010. godine i donijeli 30 tona pomoći za stanovnike kampova na Koniku, u Podgorici. Ove godine, ukupna pomoć iznosi 24 tone. Charles Storer, koordinator u Hope and Aid-u, je istakao da mu je drago da su bili u mogućnosti da i ove godine pomognu stanovnicima kampova na Koniku. U distribuciji pomoći je bilo uključeno oko 15 volontera Hope and Aid-a. Njima je pomoć pružilo i 25 volontera Crvenog krsta Crne Gore. Oni su intenzivno radili tokom dva dana distribucije, kako bi pomoć bila podijeljena.

U procesu uvoza i organizovanja distribucije značajnu pomoć su dali Crveni krst Crne Gore i UNHCR, dok je za obezbjeđenje privremenog skladišta podršku pružila Vojska Crne Gore.

Darka Minić, iz UNHCR-a, je naglasila da se UNHCR, zajedno sa ostalim partnerima, trudi da obezbijedi što više humanitarne pomoći stanovnicima sa Konika. Ovogodišnja distribucija Hope and Aid-a je došla u pravo vrijeme i sadrži mnogo korisnih artikala.

U Crvenom krstu se posebno raduju što se distribucija pomoći odvija par dana prije obilježavanja 8. aprila, Dana Roma. Mensut Krpuljević, programski koordinator u Crvenom krstu, je rekao da mu je drago što su stanovnike kampa mogli da obraduju ovim lijepim poklonima, a pored toga se za Dan Roma pripremaju i brojne druge aktivnosti.