Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Srednjoškolci posjetili Kamp Konik

Crveni krst Crne Gore je danas, 2. decembra, u Kampu Konik dočekao 14 učenika Gimnazije  „Slobodan Škerović“. Cilj posjete je bio upoznavanje učenika sa aktivnostima koje Crveni krst Crne Gore realizuje sa raseljeničkom RE (Romi, Egipćani) populacijim  na području Vrela Ribničkih.


Ova aktivnost je realizovana u okviru UNICEF programa „Prilike“, koji ima za cilj da se za 750 srednjoškolaca  iz 8  škola na nivou Crne Gore, pruži  prilika da  upoznaju rad različitih organizacija i institucija u Crnoj Gori, kao i  da im se pruži mogućnost ostvarivanja kontakata, koji im kasnije mogu pomoći u pronalasku zaposlenja.

Za 14 srednjoškolaca, koji su obišli kampove Konik,  zaposleni u Crvenom krstu prezentovali su aktivnosti koje se ralizuju u radu sa raseljeničkom populacijom, a koje se sprovode kroz opšti mandat organizacije Crvenog krsta i partnerski odnos sa UNHCR-om, za obavljanje dijela poslova od posebnog interesa za trajno rješavanje problema izbjeglica i raseljenih lica koji su našli utočište u kampovima.

Posjeta srednjoskolaca Kampu Konik

Osim prezentacije aktivnosti i statističkih podataka o radu Crvenog krsta sa romskom populacijom, srednjoškolci su na primjeru zaposlenih u Crvenom krstu  vidjeli  kako i na koji način se pomaže ugroženoj populaciji, obišli objekte u kojima se realizu programske aktivnosti i kancelariju Crvenog krsta u Kampu. 

 Zainteresovanost za djelovanje Crvenog krsta u kampovima Konik, mladi su iskazali postavljanjem interesantih pitanja o radu sa romskom  populacijom,  a najviše ih je zanimalo na koje se sve prepreke nailazi  i koji su preduslovi važni za rad u humanitarnoj organizaciji. 

Učenicima je, nakon podjele promotivnog materijala, ponuđeno da posjete kad požele kancelariju Crvenog krsta u Kampu Konik, i tako, i na licu mjesta steknu sopstvene utiske o radu.