Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Šefica delegacije MFCK za Centralnu i Jugoistočnu Evropu posjetila Crveni krst Crne Gore

U periodu od 28. marta do 1. aprila ove godine, u posjeti Crvenom krstu Crne Gore boravila je šefica delegacije Međunarodne federacije društva Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca (MFCK) za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, Maria Kristensen. Sjedište delegacije nalazi se u Sarajevu a zaduženo je za saradnju sa nacionalnim društvima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Rumunije, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Tokom svog boravka u Crnoj Gori, gospođa Kristensen je imala radne sastanke sa generalnom sekretarkom Crvenog krsta Crne Gore, Jelenom Dubak, kao i sa projektnim koordinatorima tokom kojih je imala prilike da sazna više o programima i aktivnostima koje sprovodi Crveni krst u Crnoj Gori.

Takođe, gospođa Kristensen je posjetila i Trening centar Crvenog krsta, Dom solidarnosti u Sutomoru, gdje se upoznala sa kapacitetima Doma, planovima za naredni period i načinima kako centar može nastaviti da bude mjesto za regionalna i druga okupljanja članica Pokreta.

Organizovane su i posjete opštinskim organizacijama Crvenog krsta u Baru i Budvi gdje je gospođa Kristensen saznala više o aktivnostima organizacija na terenu, saradnji sa relevantnim institucijama, izazovima u sprovođenju misije Crvenog krsta ali i o iskustvima u radu sa izbjeglicima iz Ukrajine.

Takođe, gošće iz MFCK je u Baru posjetila i  Centar za njegu u zajednici gdje joj je predstavljen dio rukotvorina korisnica Kluba za starija lica, dok je u Budvi imala prilike da prisustvuje i učestvuje u aktivnostima koje se za korisnice organizuju u okviru Zdravog starenja.

Gospođa Kristensen je izrazila zadovoljstvo što je bila u prilici da se detaljnije upozna sa načinom na koji Crveni krst djeluje u Crnoj Gori i najavila blisku saradnju u narednom periodu.