Претрага
Close this search box.
Sastanak za Streteško planiranje u okviru Klastera za Jugoistočnu i Centralnu Evropu, MFCK/CP, Sarajevo, 25-26. april 2023.

U periodu od 25-26. aprila ove godine, Klaster Međunarodne Federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (MFCK/CP) za Jugoistočnu i Centralnu Evropu, kancelarija Sarajevo, organizovala je sastanak na temu Strateškog planiranja za 8 nacionalnih društava koje pripradaju klasteru (nacionalna društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Srbije, Rumunije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore).

Koncept sastanka je bio takav da su programski saradnici iz navedenh nacionalnih društava imali odvojeni sastanak, dok su generalni sekretari, sa rukovodstvom MFCK/CP, odvojeno razgovarali na temu uloge i funkcionisanja klastera, zajedničkih prioriteta, izazova i djelovanja u narednom periodu. Programski saradnici su tokom dva dana radili na definisanju prioritenih oblasti od ukupno ponuđenih devet koje su se odnosile na sljedeće teme: tehnologija, ekonomija, javno zdravlje, mediji i informisanje, poljoprivreda i obezbjeđivanje hrane, životna sredina, migracije, politika i civilno društvo. Učesnici su bili podijeljeni u tri grupe – djelovanje u nesrećama, migracije i zdravlje i svaka grupa je radila na definisanju 3 prioriteta od navedenih 9. Nakon toga, radilo se na kreiranju preporuka za dalje djelovanje u ovim oblastima, a na osnovu uticaja ovih pitanja na naše programe i korisnike.

Dokument sa preporukama će u narednom periodu biti dalje razrađivan i poslužiće kao polazna osnova kancelariji MFCK/CP za dalje prikupljanje sredstava i zajednički plan djelovanja nacionalnih društava koja pripadaju klasteru.

Sastanku u Sarajevu su prisustvovali generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak, kao i rukovodilac logističkog centra i djelovanja u nesrećama, Goran Petrušić i saradnica za međunarodnu saradnju, Nataša Uskoković.