Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Sastanak sa sektor liderima u kampu Konik

U kampu Konik je danas, 3. septembra, održan sastanak sektor – lidera kampova Konik 1 i Konik 2,  predstavnika Crvenog krsta Crne Gore i Centra za stručno obrazovanje, čime je počela prva faza realizacije aktivnosti funkcionalnog opismjenjavanja i obrazovanja za zanatske djelatnosti, koje su predviđene projektom “ Međusektorka inicijativa na prevenciji bolesti i posebno obrazovanje za raseljene Rome na Koniku”, koji je podržan od strane Evropske komisije – delagacija u Podgorici i Danskog Crvenog krsta, u okviru IPA fondova.

 

Predstavnici Crvenog krsta Crne Gore i Centra za stručno obrazovanje su predstavili prisutnima program navedenih aktivnosti i definisali pojedinosti, koje su neophodne za pripremnu fazu.

Kurs  funkcionalnog opismjenjavanja i obuku za zanatske djelatnosti će pohađati oko 30 učesnika, uzrasta od 18 do 30 godina, koji su završili makar jedan ili dva razreda osnovne škole i koji su preregistrovani kod Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica u oktobru 2009. godine.

 

Kursevi funkcionalnog opismjenjavanja će trajati 4 mjeseca i organizovaće se u osnovnim školama ili drugim obrazovnim organizacijama, gdje će nastavnici imati  podršku romskih asistenata, koji su veoma važni za prevazilaženje jezičkih barijera, praćenje prisutnosti učesnika, kao i pomoć pri rješavanju problema u svakodnevnom radu.

 

Kurs za zanatske djelatnosti je predviđen kao druga faza kursa funkcionalnog opismjenjavanja i trajaće 2 do 3 mjeseca. Polaznici će imati priliku da odaberu koji će zanat  usavršavati, dok će  zanatske djelatnosti biti osmišljene u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore. Aktivnost će se sprovoditi u licenciranim organizacijama za obrazovanje ili stručnim školama, a nakon završenog kursa učesnici će dobiti sertifikat stručnog obrazovanja.

 

Za realizaciju navedenih aktivnosti će biti zadužen Centar za stručno obrazovanje, dok će Crveni krst Crne Gore vršiti koordinaciju i stvarati preduslove za uspješnu implementaciju planiranog.