Претрага
Close this search box.
Sastanak sa ministrom za ljudska i manjinska prava

U cilju pružanja podrške razvoju kulturnog identiteta romske i egipćanske populacije, predstavnici Crvenog krsta Crne Gore i KIC-a “Budo Tomović” sastali su se sa ministrom za ljudska i manjinska prava Mehmedom Zenkom, 21. marta, kako bi definisali zajedničke projektne aktivnosti za naredni period.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno jačati svijest ove populacije o važnosti kulture, tradicije i univerzalnih vrijednosti, te su u tom pravcu dogovarani prvi koraci u organizaciji predstave  koja će biti ubrzo i realizovana.

Sastanak sa ministrom za ljudska i manjinska mart 2018

Ministar Zenka ocijenio je projekat vrlo značajnim posebno za mladu romsku i egipćansku populaciju, istučući važnost promocije njihovog  kulturnog identiteta. U projektu će učestvovati i pripadnici romske populacije i na taj način najbolje promovisati važnost socijalne inkluzije ove etničke grupe.

Zenka je naglasio značaj upoznavanja romske domicilne populacije sa kulturološkim odrednicama svog naroda, ali i ukazivanja na dijelove tradicije koji su i danas okarakterisani kao negativni fenomen odnosno kršenje osnovnih ljudskih prava.

Ispred Crvenog krsta Crne Gore je generalna sekretarka Jelena Dubak istakla kvalitet dosadašnje saradnje sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava u oblasti unaprijeđenja kvaliteta života ove ranjive društvene grupe, te izrazila očekivanje da će i realizacija zajedničkih aktivnosti u ovoj godini biti još uspješnija.

Iz KIC “Budo Tomović” pozdravljena je ideja o saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, budući da je riječ o razvijanju i jačanju segmenta kulture koji će imati i edukativni karakter.