Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Sastanak povodom nastavka projekta Briga o starima

U Crvenom krstu Crne Gore je 4. februara o.g, održan sastanak povodom dogovora o sprovođenju daljih aktivnosti u okviru programa Brige o starima.

 

 

Sastanku su prisustvovali predstavnici lokalnih organizacija Crvenog krsta koji učestvuju u sprovođenju ovog programa, u okviru podrške Italijanskog ili Austrijskog Crvenog krsta.

 

Cilj sastanka je bio analiza dosadašnjeg djelovanja u programu Brige o starima, razmjena iskustava, kao i dogovor oko dalje realizacije aktivnosti, formi izvještavanja, upoznavanje sa planovima koje podrazumijeva saradnja sa donatorima.

 

Crveni krst Crne Gore sprovodi program Brige o starima od 2002. godine, u čemu mu je pružala podršku Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. Kako je ta podrška izostala od početka 2009. godine, Crveni krst Crne Gore se trudio da obezbijedi sredstva za nastavak programa iz drugih izvora. Tako je uspostavljena saradnja sa Italijanskim i Austrijskim Crvenim krstom, koji su iskazali interesovanje za saradnju kad je ova djelatnost u pitanju.

sastanak_briga_o_starima_1 sastanak_briga_o_starima_2

Italijanski Crveni krst je već obezbijedio jednogodišnju podršku programu, koja je realizovana od septembra 2009. godine do septembra 2010. godine. Projektom je bilo obuhvaćeno 12 lokalnih organizacija Crvenog krsta. Zadovoljan dosadašnjim rezultatima i svjestan potreba starih lica u Crnoj Gori, Italijanski Crveni krst je odlučio da nastavi sa podrškom programu Brige o starima, koji sprovodi Crveni krst Crne Gore. Implementacija nastavka projekta će obuhvatiti period od marta 2011. godine i trajaće godinu dana. Pored ustaljenih usluga socijalne zaštite koje volonteri pružaju korisnicima, aktivnosti će ubuduće biti usmjerene i na prikupljanje sredstava i promociju aktivnosti, prije svega na lokalnom nivou.

 

I Austrijski Crveni krst, u partnerstvu sa Austrijskom agencijom za razvoj u Crnoj Gori, podržava implementaciju programa Brige o starima. Podrška je počela u januaru 2010. godine i trajaće do kraja 2011. godine. Pored usluga socijalne zaštite, koje obezbjeđuju volonteri, korisnicima programa u opštinama Pljevlja i Berane medicinske sestre, angažovane na projektu, pružaju medicinske usluge.