Претрага
Close this search box.
Sastanak nacionalnih društava malih evropskih zemalja

Četvrti po redu sastanak grupe nacionalnih društava malih evropskih zemalja održan je na Malti u periodu od 12-14. aprila 2018. godine.

Ovo je bila prilika da se okupe predstavnici nacionalnih društava iz Andore, Islanda Malte, Monaka, Lihtenštajna, Luksemburga, Kipra i Crne Gore, kako bi razgovarali o aktuelnim pojektima, budućoj saradnji, kao i zajedničkim stavovima za predstojeću regionalnu Evropsku konferenciju Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, koja se održava u Kazahstanu u periodu od 2. do 4. maja 2018. godine.

Malta 2018

Pored predstavnika navedenih nacionalnih društava, sastanku su prisustvovali i predsjednik Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (MFCK) Francesco Rocca, potpredsjednik MFCK za Evropu dr Kerem Kinic, regionalni direktor MFCK za Evropu Simon Missiri, kao i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK), kancelarija u Parizu i Ženevi.

Na sastanku je, pored ustaljene prakse razmjene informacija o projektima i načinima dalje saradnje, veliki akcenat stavljen i na pitanje migracije, naročito na Strategiju MFCK o Migracijama za perod 2018-2022 kao i na prevenciju seksualnog uznemiravanja/zlostavljanja.  

Malta 2 2018

I ove godine je sastanak ocijenjen uspješnim, uz jasnu potvrdu predstavnika MFCK i MKCK da u malim nacionalnim društvima postoji puno ekspertize, primjera dobre prakse, i pored brojnih izazova sa kojima se suočavaju. Ovo je naročito vidljivo kroz podršku brojnim apelima koje pokreću i MFCK i MKCK, gdje mala nacionalna društva daju nemjerljiv doprinos u odnosu na broj stanovnika u zemlji.

Na kraju sastanka je odlučeno da se naredni sastanak grupe nacionalnih društava malih evopskih zemalja održi na Kipru, navjerovatnije krajem septembra 2019. godine.

Predstavnica Crvenog krsta Crne Gore na ovom sastanku je bila Nataša Uskoković, saradnica za međunarodnu saradnju.