Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Sastanak mreže mladih Južne Evrope

Predstavnica Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Šofranac, prisustvovala je drugom sastanku mreže mladih Južne Evrope, koji je održan u Madridu u periodu od 15. do 18. marta.

Učesnici skupa su bili predstavnici 14 nacionalnih društava (Albanija, Srbija, Grčka, Hrvatska, Rumunija, Francuska, Crna Gora, Andora, Bugarska, Italija, Monako, Portugal, Španija i Turska), predstavnik Međunarodne federacije društava CK/CP za volontere i mlade, kao i predstavnici Centra za saradnju na Mediteranu. Tokom sastanka, učesnici su radili na definisanju misije mreže, načina rada, strukture, kao i detaljnijem opisu oblasti koje su prepoznate kao zajednički izazov za sve zemlje, a odnose se na: nezaposlenost mladih, socijalnu inkluziju, osnaživanje mladih i klimatske promjene.

Sastanak mladih JE Madrid mart 2018

Pored toga, učesnici su imali mogućnost i da prezentuju primjere dobre prakse svojih zemalja, pa su tako predstavnici Crvenog krsta Srbije govorili o programu borbe protiv trgovine ljudima, Crveni krst Španije je predstavio svoj program podrške za nezaposene mlade, mladi iz Bugarske su govorili o liderstvu, dok su predstavnici Centra za saradnju na Mediteranu pričali o uticaju klimatskih promjena i aktivnostima koje realizuju različita nacionalna društva. Pored navedenog, učesnici su čuli nešto više o Evropskoj mreži mladih Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, a predstavnici Komiteta za koordinaciju ove mreže su dali i više informacija o sjledećem sastanku mladih Evrope i Centralne Azije, koji će se održati krajem aprila u Biškeku (Kirgistan).

Mreža mladih Južne Evrope nastala je u septembru 2017. godine sa ciljem da nacionalna društva koja imaju slične izazove sa kojima se suočavaju podijele i moguća rešenja, iskustva, znanje, unaprijede saradnju i djeluju zajedno.