Претрага
Close this search box.
Sastanak mreže mladih Južne Evrope

Predstavnica Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Šofranac, prisustvovala je drugom sastanku mreže mladih Južne Evrope, koji je održan u Madridu u periodu od 15. do 18. marta.

Učesnici skupa su bili predstavnici 14 nacionalnih društava (Albanija, Srbija, Grčka, Hrvatska, Rumunija, Francuska, Crna Gora, Andora, Bugarska, Italija, Monako, Portugal, Španija i Turska), predstavnik Međunarodne federacije društava CK/CP za volontere i mlade, kao i predstavnici Centra za saradnju na Mediteranu. Tokom sastanka, učesnici su radili na definisanju misije mreže, načina rada, strukture, kao i detaljnijem opisu oblasti koje su prepoznate kao zajednički izazov za sve zemlje, a odnose se na: nezaposlenost mladih, socijalnu inkluziju, osnaživanje mladih i klimatske promjene.

Sastanak mladih JE Madrid mart 2018

Pored toga, učesnici su imali mogućnost i da prezentuju primjere dobre prakse svojih zemalja, pa su tako predstavnici Crvenog krsta Srbije govorili o programu borbe protiv trgovine ljudima, Crveni krst Španije je predstavio svoj program podrške za nezaposene mlade, mladi iz Bugarske su govorili o liderstvu, dok su predstavnici Centra za saradnju na Mediteranu pričali o uticaju klimatskih promjena i aktivnostima koje realizuju različita nacionalna društva. Pored navedenog, učesnici su čuli nešto više o Evropskoj mreži mladih Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, a predstavnici Komiteta za koordinaciju ove mreže su dali i više informacija o sjledećem sastanku mladih Evrope i Centralne Azije, koji će se održati krajem aprila u Biškeku (Kirgistan).

Mreža mladih Južne Evrope nastala je u septembru 2017. godine sa ciljem da nacionalna društva koja imaju slične izazove sa kojima se suočavaju podijele i moguća rešenja, iskustva, znanje, unaprijede saradnju i djeluju zajedno.