Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Sastanak Evropske tematske mreže Crvenog krsta/ Crvenog polumjeseca o Romima

Crveni krst Crne Gore je ove godine domaćin sastanka Evropske tematske mreže Crvenog krsta/ Crvenog polumjeseca o Romima, koji se održava od 7. do 9. aprila.

 

 

Evropska tematska mreža Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca o Romima, čija  struktura obuhvata veliki broj nacionalnih društava, osnovana je 2005. godine, sa ciljem unaprjeđenja njihove međusobne saradnje u oblastima namijenjenim pružanju pomoći Romima.

 

Tematska_Romi_001 Tematska_Romi_002

 

Ovogodišnji sastanak tematske mreže održava se i na Svjetski dan Roma, čime se dodatno želi ukazati na njihove probleme i značaj djelovanja na rješavanju istih, a njegova organizacija je obezbijeđena u okviru projekta „Međusektorska inicijativa na prevenciji bolesti i posebno obrazovanje za raseljene Rome na Koniku“, koji je podržan od strane Evropske komisije i Danskog Crvenog krsta.

 

Cilj sastanka je bolja konsolidacija struktura mreže i razmjena iskustava među partnerskim organizacijama i relevantnim spoljnim predstavnicima. U okviru mreže, sastanku prisustvuje 11 nacionalnih društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca (Albanija, Danska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Italija, Makedonija, Srbija, Španija i Švedska), predstavnici Crvenog krsta Crne Gore i lokalnih organizacija Crvenog krsta, koje implementiraju aktivnosti namijenjene romskoj populaciji, kao i predstavnici relevantnih institucija (Institut za javno zdravlje, Ministarstvo prosvjete i sporta, UNHCR).

 

Tematska_Romi_003 Tematska_Romi_004

 

Predstavnici Instituta za javno zdravlje (Aleksandra Marjanović) i Ministarstva prosvjete i sporta (Vesna Vučurović, zamjenik ministra), kao partneri na pomenutom projektu, prezentovali su prisutnima iskustva koji su stekli u radu sa RAE populacijom i ideje za budući rad.

 

Tokom sastanka planirane su i prezentacije većine nacionalnih društava iz regiona, kako bi se razmijenile najbolje prakse, iskustva, ali i problemi koji nastaju u radu sa ovom ugroženom poluacijom.

 

U cilju predstavljanja rada Crvenog krsta Crne Gore sa mladima romske populacije, na kraju prvog radnog dana, omladina iz raseljeničkih kampova na Koniku, izvela je performans u okviru koga su pokazali prisutnima svoja scensko – muzička umijeća, ali i glumačke sposobnosti.