Претрага
Close this search box.
Saopštenje povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva

Crveni krst Crne Gore 17. oktobra obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Iako se organizacija Crvenog krsta u kontinuitetu bavi pružanjem pomoći socijalno najugroženijim porodicama i pojedincima u Crnoj Gori, u povodu ovog važnog datuma želimo da podsjetimo javnost da postoji veliki broj onih kojima je potrebna pomoć i da bi odgovor na siromaštvo bio kvalitetniji ukoliko bi se svi uključili, u skladu sa mogućnostima i ulogom koju imaju.

Crveni krst Crne Gore je u 2015. godini distribuirao blizu 43 tone pomoći, koja se sastojala u hrani, higijenskim artiklima, obući, odjeći, ćebadima, školskom priboru…, koja je posredstvom opštinskih organizacija Crvenog krsta podijeljenja za oko 1500 socijalno ugroženih porodica širom Crne Gore i 650 porodica romske populacije. Pored navedenog, podijeljen je 191 komad invalidskih kolica, a organizovana su i ljetovanja i ostali vidovi podrške za socijalno najugroženiju djecu i porodice. Podjela polovne obuće i odjeće se kontinuirano vrši u opštinskim organizacijama Crvenog krsta. Sredstva za pomenute distribucije je obezbijedio Crveni krst Crne Gore, iz sopstvenih rezervi, kroz donacije građana u akcijama prikupljanja pomoći i uz pomoć donatora. Naša organizacija obezbjeđuje humanitarnu pomoć korisnicima kojima je ovaj vid podrške potreban, i kroz redovne programske aktivnosti u okviru brige o starijima, romskoj populaciji, azilantima i drugim ugroženim grupama.

U povodu obilježavanja ovogodišnjeg Dana borbe protiv siromaštva, naša organizacija će na ovu temu održati predavanja u ponedjeljak, u 12:30, za učenike OŠ „Mahmut Lekić“, iz Tuzi, koji će pomoć koju su prethodno prikupili tom prilikom uručiti predstavnicima Gradske organizacije Crvenog krsta Tuzi.

Kompanija Montenomaks C&L se priključila globalnoj kampanji kompanije FedEx, čiji su ovlašćeni predstavnici za Crnu Goru, i povodom Dana siromaštva će donirati pomoć u vidu hrane i osnovnih životnih namirnica za socijalno ugrožene porodice. Sva prikupljena pomoć na ove načine će, posredstvom Crvenog krsta, biti proslijeđene onima kojima je najpotrebnija.

Crveni krst Crne Gore će i u narednom periodu raditi na pružanju pomoći ugroženim kategorijama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe i kroz različite aktivnosti animirati članove zajednice da daju svoj doprinos kako bi kvalitet života ove populacije bio unaprijeđen.