Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Saopštenje povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva

Crveni krst Crne Gore 17. oktobra obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Iako se organizacija Crvenog krsta u kontinuitetu bavi pružanjem pomoći socijalno najugroženijim porodicama i pojedincima u Crnoj Gori, u povodu ovog važnog datuma želimo da podsjetimo javnost da postoji veliki broj onih kojima je potrebna pomoć i da bi odgovor na siromaštvo bio kvalitetniji ukoliko bi se svi uključili, u skladu sa mogućnostima i ulogom koju imaju.

Crveni krst Crne Gore je u 2015. godini distribuirao blizu 43 tone pomoći, koja se sastojala u hrani, higijenskim artiklima, obući, odjeći, ćebadima, školskom priboru…, koja je posredstvom opštinskih organizacija Crvenog krsta podijeljenja za oko 1500 socijalno ugroženih porodica širom Crne Gore i 650 porodica romske populacije. Pored navedenog, podijeljen je 191 komad invalidskih kolica, a organizovana su i ljetovanja i ostali vidovi podrške za socijalno najugroženiju djecu i porodice. Podjela polovne obuće i odjeće se kontinuirano vrši u opštinskim organizacijama Crvenog krsta. Sredstva za pomenute distribucije je obezbijedio Crveni krst Crne Gore, iz sopstvenih rezervi, kroz donacije građana u akcijama prikupljanja pomoći i uz pomoć donatora. Naša organizacija obezbjeđuje humanitarnu pomoć korisnicima kojima je ovaj vid podrške potreban, i kroz redovne programske aktivnosti u okviru brige o starijima, romskoj populaciji, azilantima i drugim ugroženim grupama.

U povodu obilježavanja ovogodišnjeg Dana borbe protiv siromaštva, naša organizacija će na ovu temu održati predavanja u ponedjeljak, u 12:30, za učenike OŠ „Mahmut Lekić“, iz Tuzi, koji će pomoć koju su prethodno prikupili tom prilikom uručiti predstavnicima Gradske organizacije Crvenog krsta Tuzi.

Kompanija Montenomaks C&L se priključila globalnoj kampanji kompanije FedEx, čiji su ovlašćeni predstavnici za Crnu Goru, i povodom Dana siromaštva će donirati pomoć u vidu hrane i osnovnih životnih namirnica za socijalno ugrožene porodice. Sva prikupljena pomoć na ove načine će, posredstvom Crvenog krsta, biti proslijeđene onima kojima je najpotrebnija.

Crveni krst Crne Gore će i u narednom periodu raditi na pružanju pomoći ugroženim kategorijama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe i kroz različite aktivnosti animirati članove zajednice da daju svoj doprinos kako bi kvalitet života ove populacije bio unaprijeđen.