Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Saopštenje Generalnog sekretara Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca povodom tragičnog zemljotresa na Nepalu

Kao što znate, razorni zemljotres  jačine 7. 9 stepeni pogodio je Nepal u subotu, 25. aprila 2015. godine. Epicentar je bio na 80 km od glavnog grada Katmandua. 


Prema posljednim informacijama preko 3,000 ljudi je izgubilo život. Glavne bolnice u Katmanduu su u funkciji iako ograničenih kapaciteta. Još uvijek ne znamo puno o situaciji u gradovima i selima izvan Katmandua koji su u blizini epicentra jer je komunikacija u prekidu a pristup je ograničen zbog oštećenih puteva i klizišta. Ipak, predviđa se da će broj žrtava rasti. Jaki naknadni potresi prouzrokuju dalja oštećenja na zgradama izazivajući dodatni strah među stanovništvom od kojih se mnogi nijesu vratili kućama.

MFCK je aktivirala svoj globalni mehanizam za pružanje odgovora, uključujući i inicijalnih 500,000 švajcarskih franaka iz fonda za hitno djelovanje. Takođe, timovi za procjenu kapaciteta na terenu su spremni da budu raspoređeni. Takođe smo u procesu pripreme slanja timova iz Kuala Lumpura, Bankoka, Nju Delhija i Ženeve koji će biti podrška Crvenom krstu Nepala.

Zbog ograničenih zaliha u zemlji, aktivirali smo naše logističke sisteme u Kuala Lumpuru i Dubaiju koji su spremni da mobilišu materijal za pomoć. Aerodrom koji je zatvoren predstavlja veliki izazov za dopremanje pomoći, ali ćemo istražiti sve opcije ulaska u zemlju.

Iako je epicentar zemljotresa bio u Nepalu, i susjedne zemlje su pogođene.

MFCK će narednih dana pokrenuti Apel za prikupljanje pomoći, uz nadu da će se svi članovi Međunarodnog pokreta odazvati.