Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Saopštenje gđe Jelene Dubak, generalne sekretarke Crvenog krsta Crne Gore, povodom Svjetskog dana Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca

Danas, 8. maja, Crveni krst Crne Gore, kao dio velike svjetske porodice Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, čiji je punopravni član već punih, impozantnih 140 godina, obilježava Svjetski dan Crvenog krsta, u znak sjećanja na Henry Dunant-a, jenog od osnivača Pokreta.


Istog dana počinje i sprovođenje tradicionalne, Zakonom ustanovljene „Nedjelje Crvenog krsta“, koja traje do 15. maja  i ima maifestacioni karakter.

U 2015. godini, Međunarodni pokret obilježava 50-godišnjicu ustanovljavanja Osnovnih principa Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, kojim povodom je i tema ovogodišnje Međunarodne konferencije Pokreta –  „Moć humanosti: Osnovni principi na djelu“.

Za našu organizaciju, 2015. godina je godina bogata jubilejima, što nas zaista obavezuje na još veći humanitarni angažman, stalnu modernizaciju i osavremenjavanje naših programa i odgovora na složene i brojne izazove, kako bi, u pravom smislu, dostigli nivo savremenih evropskih i svjetskih društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca.

A, na dobrom smo putu.

To potvrđuju brojni donatori koji u nama prepoznaju pouzdanog partnera u realizaciji humanitarnih programa i projekata.

To potvrđuju i brojni mladi volonteri, koji se sve masovnije uključuju u naš humanitarni rad, kao i građani koji nam pružaju podršku.

Državnim i lokalnim vlastima, svakako,  je iskustveno poznato da u Crvenom krstu imaju sigurnog partnera, sa razvijenim organizacionim i volonterskim potencijalom. Za potpunije jačanje naših kapaciteta, posebno na lokalnom nivou, očekujemo veću podršku i definisanje položaja našeg Nacionalnog društva, primjerenog njegovom mjestu i ulozi, a u interesu stvaranja preduslova za još kvalitetniji i efikasniji odgovor na brojne humanitarne izazove.

Kako su pred nama i dalji brojni i zahtjevni zadaci pružanja pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva (socijalno ugroženima, izbjeglicama, Romima, beskućnicima, azilantima,…), potrebna nam je podrška svih. Građana – da se uključe u naše volonterske aktivnosti i pomognu sprovođenje programa. Kompanija i drugih privrednih subjekata, kao i međunarodnih i drugih organizacija – da nam pruže podršku da pomognemo najugroženijima. Države i njenih organa na svim nivoima – da prepoznaju našu ulogu na pravi način i u skladu sa njom sarađuju sa nama. Medija – da nam pomognu u promovisanju pozitivnih primjera volonterizma, humanosti, solidarnosti i na taj način doprinose širenju humanih principa.

Koristim ovu priliku da svim volonterima, aktivistima, članovima Crvenog krsta, kao i svim humanim ljudima, čestitam njihov Dan, uz nadu da će nas biti još više i da ćemo na taj način što kvalitetnije rješavati humanitarne probleme sa kojima se suočavamo!