Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Saopštenje Crvenog krsta Crne Gore povodom Svjetskog dana izbjeglica

Crveni krst Crne Gore sjutra, 20. juna, obilježava, Svjetski dan izbjeglica. Na ovaj dan želimo da podsjetimo na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju izbjeglice na putu do boljeg života, kao i da apelujemo na sve da im na tom putu pomognu.

Svjetski dan izbjeglica je ustanovljen 2001.godine, s ciljem podizanja svijesti javnosti o njihovom teškom položaju širom svijeta. Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da je svakog minuta 20 osoba prinuđeno da napusti svoje domove zbog rata ili progona. Na hiljade ljudi dnevno – djeca, odrasli, stariji – rizikuju svoje živote ne bi li obezbijedili sebi i svojoj porodici mir. Globalna dešavanja nas podsjećaju da moramo biti tolerantniji jedni prema drugima i da moramo imati više razumijevanja za tuđu patnju, za porodice razdvojene ratom, za djecu koja su morala napustiti škole i krenuti nesigurnim putem u nepoznato.

Crveni krst Crne Gore je od svog nastanka bio usmjeren na pružanje pomoći ljudima kojima je to potrebno, među kojima su se često nalazile i izbjeglice. Danas smo fokusirani na pružanje pomoći i podrške romskoj populaciji, koja je, usljed dešavanja na Kosovu, došla u Crnu Goru 1999. godine. Novi izazov i obaveza za našu organizaciju, u novonastalom kontekstu migracija, jeste i briga o licima koja su napustila svoje zemlje, usljed različitih dešavanja, i nalaze se u Crnoj Gori privremeno ili sa željom da u našoj zemlji trajno ostanu. U dosadašnjim aktivnostima, Crveni krst Crne Gore je pružao podršku, prije svega, u humanitarnom smislu – distribucijom hrane, odjeće, obuće, kao i obezbjeđivanjem zdravstvene zaštite, zatim kroz aktivnosti Službe traženja radi uspostavljanja porodičnih veza i kroz program pružanja psihosocijalne podrške ovim licima. Takođe, organizujemo niz edukativnih i preventivnih radionica za ova lica, a poseban akcenat stavljamo na djecu i žene kao najranjivije kategorije na njihovom putu ka sigurnijem i mirnijem životu, a uz pomoć svojih partnera UNHCR-a i Ambasade SAD-a u Crnoj Gori. Osim lica koja su u tranzitu, Crveni krst Crne Gore pruža podršku i licima koja su u integraciji, koja su izrazila želju, a nakon toga i dobila mogućnost, da svoj život nastave u Crnoj Gori. U cilju integracije, Crveni krst Crne Gore organizuje kurs crnogorskog jezika, radionice na temu rodno zasnovanog nasilja, prevencije eksploatacije i dr. Osim aktivnosti i pružanja podrške licima u Crnoj Gori, Crveni krst Crne Gore, u saradnji sa kolegama iz regiona, prati kretanja migranata, a u cilju pripreme odgovora u slučaju povećanog priliva migranata. U tom smislu imamo i redovnu komunikaciju i saradnju sa svim relevantnim subjektima u državi.

Crveni krst Crne Gore koristi ovaj dan da podsjeti na značaj podrške izbjeglicama, veću odgovornost i potrebu jačanja sistema podrške izbjeglicama, ali i zajednicama i zemljama domaćinima koje primaju izbjeglice.