Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Saopštenje Crvenog krsta Crne Gore povodom Međunarodnog dan migranata

Podržimo djecu migrante i njihovu budućnost!

Povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, Crveni krst Crne Gore se pridružuje apelu Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, pozivajući na poštovanje ljudskih prava i ljudskih života, prevashodno djece.

Broj djece koja su u pokretu, zajedno sa svojim porodicama ili bez njih, značajno je porastao u posljednjoj deceniji. Samo u Evropi je u 2017. godini, prema podacima UN agencija, oko 200 000 djece podnijelo zahtjev za azil, što čini 30% od ukupnog broja zahtjeva. Ono na što se mora skrenuti posebna pažnja jesu djeca koja se vode kao nestala tokom svog migrantskog puta, i djeca koja su potencijalne žrtve trgovine ljudima. 

Crna Gora je u prethodnom periodu značajno unaprijedila kapacitete i servise kada je u pitanju rad sa djecom migrantima, ali je neophodno dodatno unaprjeđivati sisteme podrške i praćenja djece u kontekstu migracija, a najviše maloljetnika bez pratnje, koji predstavljaju najrizičniju kategoriju kada su u pitanju različiti oblici eksploatacije. Kako razdvojenost od porodice ostavlja ozbiljne posljedice na djecu, a prolongirana razdvojenost može dovesti do akutnog stresa, poremećaja u ponašanju i depresije, tako je neophodno unaprjeđivati poštovanje prava na jedinstvo porodice i spajanje porodica u što kraćem roku. 

Crveni krst Crne Gore, povodom Međunarodnog dana migranata, podjseća i da ne smijemo zaboraviti da migranti imaju ista ljudska prava kao i svi ostali, bez obzira na njihovo državljanstvo ili imigracioni status. Države koje se nađu na njihovom migratorskom putu bi trebalo da obezbijede human pristup i humanitarnu pomoć. 

Crveni krst Crne Gore brine o migrantima u okviru svog mandata, u saradnji sa partnerima – Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom za zbrinjavanje izbjeglica i Centrom za smještaj tražilaca azila, a uz podršku UNHCR-a i Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. Naša organizacija pruža migrantima psiho-socijalnu podršku, pomoć u komunikaciji sa nadležnim institucijama u cilju ostvarivanja prava zagarantovanih kako domaćim tako i međunarodnim zakonima i konvencijama, organizuje edukativne radionice, u cilju podizanja svijesti o sopstvenoj zaštiti na njihovom migratorskom putu, pruža pomoć pri uspostavljanju porodičnih veza, kao i humanitarnu pomoć.