Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Romske i egipćanske porodice širom zamlje dobile higijenske pakete

U okviru zajedničke inicijative UNICEF-a i Crvenog krsta, u Nikšiću i drugim gradovima dijele se higijenski paketi i pelene romskim i egipćanskim porodicama radi prevencije širenja koronavirusa.

 “Djeci su pelene prijeko potrebne. Teško se snalazim u ovoj situaciji i ova pomoć UNICEF-a mi dosta znači,” ističe majka dvije bebe Leona Siništaj iz Nikšića.

Za romske i egipćanske roditelje higijenski paketi su za vrijeme pandemije COVID-a-19 neophodni.

“Zbog virusa sada je higijena najvažnija, jer djeca treba da peru ruke što češće”, objašnjava Suzana Ejvaz, majka iz Nikšića.  

foto 3

Iako je kriza sa koronavirusom pogodila cjelokupno društvo, u najtežem položaju su ipak oni koji su i prije krize bili na društvenim marginama. 

“Sva djeca imaju jednaka prava, ali ne i mogućnosti da ih ostvare. Tokom krize, lako se dešava da najugroženija djeca budu zapostavljena. Upravo je pružanje podrške najugroženijoj djeci i porodicama prioritet UNICEF-a”, ističe Mihaela Bauer, v.d. šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Goran Damjanović iz Opštinske organizacije Crvenog krsta u Nikšiću koja je podijelila higijenske pakete, potvrđuje da je romska i egipćanska populacija jedna od najranjivijih grupa i u redovnim, a posebno u ovim vanrednim okolnostima, te da je zato UNICEF-ova pomoć od izuzetnog značaja.  

“Saradnja Opštinske organizacije Crvenog krsta sa UNICEF-om je dugogodišnja i uvijek plodonosna, a u ovim teškim vremenima najbolje se vidi koliko je ta saradnja i djelotvorna”, ističe Damjanović. Dodaje da je Crveni krst i ranije pomagao romskim i egipćanskim porodicama na različite načine – od nabavke školskog materijala, mobilnih telefona, hrane, higijenskih sredstava, pa do brige o njihovom zdravlju. 

foto 4

Uz sredstva za higijenu i pelene, svaki paket sadrži i letke o prevenciji širenja koronavirusa na crnogorskom, albanskom i romskom jeziku, kao i brošuru o načinima na koji djeca mogu da zaštite svoja prava u slučaju njihovog kršenja, koju su djeca, zlatni savjetnici Ombudsmana, razvili za svoje vršnjake uz podršku UNICEF-a.

Podjela prve isporuke od 2.000 higijenskih paketa i pelena za romske i egipćanske porodice širom zemlje je u toku. Na ovaj način, UNICEF i Crveni krst podržavaju Crnu Goru da joj zaštita svakog djeteta bude prioritet i tokom pandemije COVID-a-19.