Претрага
Close this search box.
Romkinje iz kampova Konik posjetile Bar

Crveni krst Crne Gore je u četvrtak, 21. aprila, kroz projekat „Izgradnja otpornosti RE lica u Crnoj Gori“, koji je finansijski podržao Danski Crveni krst,  organizovao jednodnevni izlet u Stari Bar za 40 žena romske  populacije i 8 žena iz okruženja područja kampova Konik, sa ciljem zbližavanja žena iz kampova Konik sa ženama domicilne populacije.

Kao  redovne  učesnice radionica “Porodični centar” koju Crveni krst Crne Gore realizuje od 2004. godine u Kampu Konik, a koja ima za cilj jačanje žene i njene uloge porodici,  one su  izrazile  želju da posjete Stari Bar, jer do sada nijesu imale priliku da obiđu i taj dio istorijske i kulturne baštine grada Bara.

Romkinje u Starom Baru 2016

 Crveni krst Crne Gore omogućio je ženama da obiđu Starobarsku tvrđavu, kao jedini spomenik kulture prve kategorije u barskoj opštini, zidine visoke po nekoliko desetina metara, crkvene objekte koji se nalaze u ruševinama, Škanjevića i Omerbašića džamiju, a na kraju izleta imale su priliku i da se zaslade  u Karađuzovoj  poslastičarnici starinskim kadaifom i sultan-delicijom koje su se nekada jele u Starom Baru.

Pored korisnih tema o kojima razgovaraju, posjete ljekara iz raznih oblasti, kurseva za šivenje i ručne radinosti  i ostalih aktivnosti koje se realizuju u sklopu radionice “Porodični centar”, ovakvi izleti omogućavaju i druženje van kampa, odnosno kratak odmor od svakodnevice pa će, prema njihovim riječima, sa radošću ispratiti svaki naredni izlet.

Plan Crvenog krsta Crne Gore je da do kraja godine organizuje još 3 slična izleta na mjesta za koja žene pokažu najveće interesovanje, jer ove vrste izleta pružaju mogućnost ženama da upoznaju zemlju u kojoj žive od 1999. godine, saznaju više o istoriji i tradiciji Crne Gore, kao i da  posjete kulturno-istorijske spomenike naše zemlje, a zbog teških uslova života i nemaštine, nemaju  priliku da obiđu kulturno značajnija mjesta u Crnoj Gori koja su do sada obilazile u organizaciji Crvenog krsta Crne Gore.