Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Realizovano 10 inicijativa mladih

U prethodna dva mjeseca mladi volonteri iz OOCK: Andrijevica, Bar, Cetinje, Nikšić, Herceg Novi, Kotor, Pljevlja i Mojkovac provodili su vrijeme na malo drugačiji način nego većina njihovih vršnjaka.

 

 

 

Oni su krajem januara razmišljali o tome koji su trenutno najveći problemi njihovih zajednica, a već u februaru, na sastanku volontera prezentovali svoje ideje na koji način se može dati doprinos rešavanju istih. Tokom marta, uspješno su realizovali 10 inicijativa i još jednom pokazali zrelost, odgovornost i humanost. 

5

Volonteri OOCK Nikšić sproveli su u djelo dvije ideje. Jedna se odnosila na činjenicu da je pojavom virusa COVID19 došlo do prekida normalnog funkcionisanja, ali i smanjene bliskosti među ljudima. Već godinu dana borimo se sa svakodnevnim stresnim situacijama i vijestima. Sve to naravno odražava se na mentalno zdravlje ljudi. Mladi volonteri odlučili su da upravo zbog toga organizuju akciju “Građanima od srca” tokom koje su podijelili 200 poruka podrške. Ubrzo nakon toga organizovali su i turnir u stonom tenisu pod nazivom “Sport spaja”. Tako sada i mladi i stariji i pripadnici RE populacije igraju zajedno stoni tenis, uče kako se igra i druže se.

Volonteri OOCK Andrijevica smatrali su da je učešće mladih u akcijama dobrovoljnog davanja krvi neophodno kako bi se upravo tokom ove krizne situacije obezbijedile dovoljne zalihe krvi. Kako bi motivisali svoje vršnjake da se odluče na ovaj plemeniti čin dali su primjer i organizovali akciju tokom koje su dobrovoljno dali krv.  Pored toga, oni su posjetili svoje najstarije, socijalno ugrožene, sugrađane iz udaljenih sela i podijelili im humanitarnu pomoć.

Volonteri OCKP Cetinje radili su na promociji volonterizma i humanih vrijednosti pa su tako organizovali niz prezentacija na pomenutu temu. Pored toga, obilježili su niz značajnih datuma pa su tako sa vršnjacima tokom radionica govorili o borbi protiv nasilja, kancera, rasizma.

Mladi iz OOCK Bar obišli su sve seoske osnovne škole u toj opštini kako bi sa djecom razgovarali o značaju poštovanja mjera za zaštitu od COVID19. Za ukupno 4 seoske osnovne škole, koje broje 483 učenika, donirano je 1560 zaštitnih maski, 22 flaše alkohola 70 % od po 1l i 225 alkoholnih vlažnih maramica.

Volonteri OOCK Kotor opredijelili su se za podjelu humanitarne pomoći i školskog pribora za 15 najugroženijih porodica kojima su takođe podijelili maske i sredstva za dezinfekciju.

Volonteri OOCK Herceg Novi i Pljevlja organizovali su obuke prve pomoći za volontere koji će u narednom periodu stečeno znanje prenositi svojim vršnjacima. Volonteri iz Mojkovca radili su na stvaranju uslova za otvaranje kluba mladih, kako bi se njihovim vršnjacima  omogućilo da na kvalitetan i human način provode svoje slobodno vrijeme.

Navedene aktivnosti realizovane su u sklopu projekta “Unaprjeđenje volonterizma u CG” koji finansira Fondacija Carice Šoken.