Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Realizovana podjela sredstava za 1.337 izbjeglica iz Ukrajine

U okviru programa finansijske podrške za lica izbjegla iz Ukrajine, Crveni krst Crne Gore je, posredstvom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, tokom oktobra podijelio namjenska novčana sredstva za 1,337 osoba.

Cilj programa je bio omogućiti pojedincima koji su izbjegli iz Ukrajine, a koji ispunjavaju uslove, da se pripreme za zimu.

Kriterijumi za raspodjelu sredstava podrazumijevali su sljedeće: da su osobe koje su napustile Ukrajinu nakon 24. februara 2022. godine, koje trenutno borave u Crnoj Gori, ne primaju finansijsku pomoć od druge organizacije, posjeduju dokument o privremenoj zaštiti ili potvrdu da je podnijet zahtjev.

Takođe, osobe koje su aplicirale za novčanu pomoć, morale su pripadati jednoj od navedenih kategorija: domaćinstvo sa članom koji je mlađi od 18 godina; domaćinstvo sa članom starijim od 60 godina; domaćinstvo sa članom sa invaliditetom ili hroničnom bolešću; domaćinstvo sa članom koji je trudan ili doji; žene koje putuju same/bez pratnje.

Zainteresovani građani Ukrajine podnosili su prijave putem aplikacije Access RC, koja je bila dostupna na Android i IOS uređajima.

Tokom raspodjele ograničenih sredstava, prioritet su imale osobe koje se trenutno nalaze u najranjivijim situacijama, uzimajući u obzir različite faktore i rizike sa kojima se suočavaju ljudi raseljeni zbog sukoba.