Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Realizovan projekat Njega starijih lica – usluge gerontodomaćica

U periodu od 10. septembra do kraja decembra ove godine Crveni krst Crne Gore realizovao je projekat “Njega starijih lica – usluge gerontodomaćica”. Projekat je finansirao Zavod za zapošljavanje Crne Gore kroz javne radove.

Projektom su zaposlene 24 gerontodomaćice koje su pružale usluge starijim osobama na terioriji Bara, Danilovgrada, Kolašina, Cetinja i Podgorice. Korisnici usluga izabrani su u saradnji sa centrima za socijalni rad, udruženjima penzionera i mjesnim zajednicama, kao i na osnovu već postojeće baze podataka Crvenog krsta. Korisnici su bili starija lica koja imaju 65 ili više godina, žive sama ili sa nekim od članova porodice koji nisu u mogućnosti da brinu o starijoj osobi, lica koja sa teškoćom obavljaju svakodnevne aktivnosti, imaju manja primanja, zdravstvene probleme i ne dobijaju ovu vrstu usluge od druge organizacije ili institucije. 

Tokom četiri mjeseca, usluge je dobijalo oko 200 korisnika. Svaka gerontodomaćica imala je najviše 10 korisnika, svaki korisnik se obilazio najmanje jednom, a najviše dva puta nedeljno, po dva sata. Kod pojedinih korisnika, gdje je postojala veća potreba, izdvajalo se i više vremena, posebno u slučajevima kada su gerontodomaćice pratile korisnike na ljekarske preglede. Usluge koje su gerontodomaćice pružale podrazumijevale su: obavljanje kućnih poslova i održavanje higijene životnog prostora (čišćenje, pranje, sušenje, peglanje, usisavanje, grijanje, priprema obroka itd), pružanje pomoći pri održavanju lične higijene korisnika, kao i obavljanje poslova van kuće koji se odnose na nabavku hrane, štampe, plaćanje računa, zakazivanje pregleda kod ljekara, preuzimanje ljekova itd. Crveni krst je tokom trajanja projekta dijelio humanitarnu pomoć za najugroženije korisnike. 

Crveni krst Crne Gore u kontinuitetu brine o najstarijim članovima društva i poziva sve koji su u mogućnosti da se priključe aktivnostima i kroz donacije ili volonterski rad omoguće dostojanstveno starenje svojim sugrađanima.