Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Realizovan edukativni kamp „Zajedno do bolje inkluzije“

U Domu solidarnosti u Sutomoru je, od 21. do 26. juna, realizovan edukativni kamp „Zajedno do bolje inkluzije“, koji je organizovao Crveni krst Crne Gore, uz podršku Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću. 

U kampu je učestvovalo oko 60 učenika četvrtog razreda iz 7 crnogorskih opština, i to: Berane, Bijelo Polje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica i Plav. Najveći broj djece je bio iz socijalno ugroženih i romskih porodica, ali su bila uključena i djeca koja su ostvarila dobar uspjeh tokom dosadašnjeg školovanja. Sa njima su u Sutomoru boravili i njihovi nastavnici, kao i volonteri Crvenog krsta.

Pored odlaska na plažu, gdje je sa djecom boravio i spasilac na vodi, koji je vodio računa o njihovoj bezbjednosti i neke od njih učio da plivaju, za djecu su bili organizovane brojne edukativne i zabavne aktivnosti. Volonteri su svakog dana, kroz radionice, sa djecom razgovarali na temu nediskriminacije, tolerancije, humanosti, mirnog rješavanja konflikata, kao i na druge teme koje imaju za cilj promociju humanih vrijednosti. Djeca su imala mogućnost i da steknu osnovne vještine iz pružanja prve pomoći. Kamp nije bio samo edukativnog, već i zabavnog karaktera, pa su organizovane i žurke, proslave rođendana, sportske aktivnosti, kako bi djeci boravak u Sutomoru bio što ljepši.

Uvodna radionica

Učesnici kampa su i tokom njegovog trajanja, kroz rad na radionicama i komunikaciju sa volonterima, iskazivali da provode vrijeme u Sutomoru na lijep i kvalitetan način i da će ovo ljetovanje za njih biti nezaboravno.

„Vjerujemo da smo realizacijom kampa postigli zacrtani cilj, a to je unaprjeđenje znanja i vještina učesnika kampa, koja će im pomoći da postanu aktivniji članovi društva. Drago nam je što smo uspjeli da obezbijedimo ljetovanje za onu djecu koja, nažalost, nisu u mogućnosti da često idu na more. Djeca su se sve vrijeme lijepo družila i pokazala da mogu da budu pravi promoteri humanih vrijednosti, pa se nadamo da će tako nastaviti da djeluju kad se vrate u svoje sredine“ – saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore.