Претрага
Close this search box.
Reagovanje Crvenog krsta Crne Gore povodom prebijanja mladića romske populacije

Crveni krst Crne Gore, povodom informacija koje su objavljene u medijima o prebijanju mladića romske populacije, od strane dvojice muškaraca, izdaje sljedeće saopštenje:


Crveni krst Crne Gore najoštrije osuđuje ovaj i sve ostale oblike nasilje, koji su upućeni prema romskoj populaciji, ali i svima ostalima. U tom smislu se nadamo da će se pronaći počinioci ovog djela i da će biti adekvatno kažnjeni.

Naša organizacija u svom djelovanju promoviše pravo na različitost, toleranciju, nediskriminaciju, nenasilje. U tom smislu je svako djelo koje narušava neki od ovih principa neprihvatljivo i zaslužuje svaku osudu i kaznu.

U našem društvu su, nažalost, i dalje prisutne predrasude kad su u pitanju pripadnici romske populacije, ali i ostali koji su drugačiji po nekom osnovu, zbog čega su nekad meta za napade onih koji ne razumiju da svako ima pravo da bude drugačiji i koji ne poštuju osnovna ljudska prava. Raduje nas što su ovi pojedinci izuzeci, a ovakve pojave rijetkost u našem društvu.

Kao organizacije koja godinama pruža podršku romskoj populaciji u različitom oblicima i koja blisko radi sa njima u realizaciji brojnih programa, i ovim putem želimo da podsjetimo na bogatstvo koje romski narod, ali i svaka druga kultura, nosi sa sobom u smislu svoje tradicije, istorije, kulture i kao takvi su značajan segment svakog društva, pa i našeg.