Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Reagovanje Crvenog krsta Crne Gore povodom prebijanja mladića romske populacije

Crveni krst Crne Gore, povodom informacija koje su objavljene u medijima o prebijanju mladića romske populacije, od strane dvojice muškaraca, izdaje sljedeće saopštenje:


Crveni krst Crne Gore najoštrije osuđuje ovaj i sve ostale oblike nasilje, koji su upućeni prema romskoj populaciji, ali i svima ostalima. U tom smislu se nadamo da će se pronaći počinioci ovog djela i da će biti adekvatno kažnjeni.

Naša organizacija u svom djelovanju promoviše pravo na različitost, toleranciju, nediskriminaciju, nenasilje. U tom smislu je svako djelo koje narušava neki od ovih principa neprihvatljivo i zaslužuje svaku osudu i kaznu.

U našem društvu su, nažalost, i dalje prisutne predrasude kad su u pitanju pripadnici romske populacije, ali i ostali koji su drugačiji po nekom osnovu, zbog čega su nekad meta za napade onih koji ne razumiju da svako ima pravo da bude drugačiji i koji ne poštuju osnovna ljudska prava. Raduje nas što su ovi pojedinci izuzeci, a ovakve pojave rijetkost u našem društvu.

Kao organizacije koja godinama pruža podršku romskoj populaciji u različitom oblicima i koja blisko radi sa njima u realizaciji brojnih programa, i ovim putem želimo da podsjetimo na bogatstvo koje romski narod, ali i svaka druga kultura, nosi sa sobom u smislu svoje tradicije, istorije, kulture i kao takvi su značajan segment svakog društva, pa i našeg.