Претрага
Close this search box.
Radionice prevencije korišćenja psihoaktivnih supstanci za stanovnike Kampa Konik

U toku maja o.g, Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa NVO Juventas, organizovao četiri radionice posvećene prevenciji korišćenja psihoaktivnih supstanci, a na kojima su učestvovali stanovnici izbjegličkog naselja Kamp Konik.

Dvije radionice bile su posvećene djeci i mladima, dok je po jedna radionica bila posvećena odraslima i ženama, učesnicama radionice ,,Porodičnog centra“. Radionicama su prisustvovala ukupno 73 učesnika.

Radionice droga Konik 2016

 Cilj radionica je podizanja svijesti i  unaprjeđivanja znanja stanovnika Kampa o ovoj temi. Kroz predavanje i razgovor, djeci i mladima iz Kampa, kao i odraslim stanovnicima, predočeno je postojanje upotrebe psihoaktivnih supstanci u sredini u kojoj žive, mogućnosti prevencije i liječenja bolesti zavisnosti. Odraslima je istovremeno ukazano na načine na koje mogu da razgovaraju sa svojom djecom, kako da prepoznaju prve simptome zavisnosti, kao i kome se mogu obratiti za pomoć ukoliko se za to javi potreba.  Predavači su učesnicima predstavili i vrste psihoaktivnih supstanci koje su dostupne u Crnoj Gori, njihovo dejstvo na organizam i koje sve štetne posljedice jedna osoba koja ih koristi može da pretrpi. Učesnici su informisani i o drugim propratnim pojavama: polno-prenosivim infekcijama, hepatitisu, AIDS-u, krivičnim djelima, i sl.

Na kraju svake radionice, učesnicima je predočeno da se za pomoć mogu obratiti kancelariji Crvenog krsta na Koniku, kao i Drop in centru koji djeluje u okviru NVO Juventas. U skladu sa tim, nakon radionica kancelariji se obratilo sedam stanovnika Kampa kojima je, u saradnji sa NVO Juventas, pružena dalja pomoć oko liječenja.

Crveni krst Crne Gore će u narednom periodu nastaviti da organizuje aktivnosti posvećene podizanju svijesti stanovnika Kampa kada je korišćenje psihoaktivnih supstanci u pitanju, kao i da pruža informacije i podršku onim stanovnicima kojima je potrebna dalja pomoć u borbi sa zavisnošću.