Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Radionica o prioritetima mreže »Klimatski odgovor«

Crveni krst Crne Gore  je od 1-2. juna o.g. u restoranu Ribnica u Podgorici organizovao radionicu posvećenu identifikovanju prioriteta mreže „Klimatske promjene“, koja se bavi adaptacijom na klimatske promjene, na čijem je početku bilo organizovano potpisivanje Memoranduma o osnivanju mreže među njenim članicama.

 

Radionica se sprovela u okviru projekta „Forum Jugoistočne Evrope o adaptaciji na klimatske promjene“, finansiranog od strane EU (Reference EuropeAid/129637/C/ACT/Multi) i Crvenog krsta Austrije. Pored organizacija civilnog društva, potpisivanju dokumenta pristupili su i prestavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Hidrometorološkog zavoda, Instituta za javno zdravlje i Agencije za zaštitu životne sredine.

 

Na početku radionice je bilo organizovano potpisivanje Memoranduma o osnivanju mreže među njenim članicama. Pored organizacija civilnog društva, potpisivanju dokumenta pristupili su i prestavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Hidrometorološkog zavoda, Instituta za javno zdravlje i Agencije za zaštitu životne sredine.

 

klimatske_promjenepotpis klimatske_promjene_zajednicka

 

Mreža pod nazivom “Klimatski odgovor” okuplja predstavnike 15-ak organizacija i kompanija (NVO Ozon, NVO Green Home, MEDCEM, REC, NVO Cazas, NVO Juventas, DOO Telenor, Crnogorski Telekom AD, Elektroprivreda Crne Gore AD, Univerzitet Mediteran, Univerzitet Donja Gorica, Winsol, NVO Evropski pokret u Crnoj Gori, NVO Agencija za lokalnu demokratiju).

 

Na radionici se nastojalo, polazeći od informacija dobijenih od strane predstavnika relevantnih institucija u Crnoj Gori, definisati koje su to oblasti i konkretna pitanja koja zaslužuju najveću pažnju i time su prioritetetna za riješavanje. Uočeno je, kroz prezentacije Ministarstva turizma i održivog razvoja, Hidrometeorološkog zavoda, Instituta za javno zdravlje, REC-a i UNDP-a da je veliki broj pitanja vezanih za adaptaciju na klimatske promjene u Crnoj Gori i dalje otvoren.

 

Na radionici je dogovoreno održavanja sastanka, na kome bi se još jasnije definisala prioritetna pitanja kojima bi se u narednom periodu Mreža trebalo baviti i strateški postavile buduće aktivnosti.