Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Prva pomoć u digitalnom svijetu

Svjetski dan prve pomoći se svake godine obilježava druge subote u septembru, pa će tako i ove godine 9. septembra organizacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca širom svijeta još jednom ukazati na važnost poznavanja prve pomoći.

Prva pomoć kao skup vještina od neprocjenjivog je značaja za umanjenje posljedica povreda i pozitivan uticaj na šanse za spasavanje života svih onih koji se nađu u potrebi za ovim vidom pomoći. Zbog toga prva pomoć mora biti dostupna svima i svuda, što je u skladu sa principom da “svako može spasiti živote”. Procjenjuje se da je preko 23 miliona ljudi na svijetu prošlo obuku prve pomoći, a Svjetski dan prve pomoći je prilika za poziv svima da steknu vještine pružanja prve pomoći. Ponosni smo na činjenicu da u Crnoj Gori broj osoba koji se jave da nauče prvu pomoć iz godine u godine raste i da je povećano interesovanje javnosti za ovu aktivnost.

Ovogodišnja tema je usmjerena na prvu pomoć u digitalnom svijetu kroz širenje znanja o prvoj pomoći putem digitalnih tehnologija, promociju značaja digitalnih pristupa u usvajanju vještina prve pomoći, te podršku digitalnoj transformaciji treninga prve pomoći i kampanja podizanja svijesti o važnosti poznavanja ovih vještina.

Digitalne tehnologije daju poseban doprinos usvajanju vještina prve pomoći i zbog toga je važno:

➢ uklopiti se u digitalno doba inovirajući i razvijajući digitalne alate za prvu pomoć;

➢ unaprijediti digitalna znanja i vještine u timovima prve pomoći;

➢ podsticati razvoj efikasnog digitalnog obrazovnog sistema za usvajanje vještina pružanja prve pomoći;

➢ prilagoditi koncepciju obuka prve pomoći zajednici, potrebama, ciljnim grupama, pristupu resursima, itd.

Organizacije Crvenog krsta u Crnoj Gori će Svjetski dan prve pomoći obilježiti nizom aktivnosti kako bi još jednom ukazali na značaj prve pomoći i uputili poziv građanima da se jave organizaciji Crvenog krsta u svom gradu i nauče prvu pomoć – jer prva pomoć je svuda za svakoga!

Zato, učimo zajedno da pomažemo!