Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Prva pomoć spasava živote. Ona je za svakoga i svugdje…

Crveni krst Crne Gore obilježava Svjetski dan prve pomoći u subotu, 14. septembra. Ovogodišnja slogan je  “Prva pomoć spasava živote. Ona je za svakoga i svugdje.” Koristeći ovaj dan ponovo bismo željeli da podsjetimo na značaj prve pomoći u spasavanju života.


Kako je ovogodišnji Svjetski dan prve pomoći posvećen temi “Prva pomoć i bezbjednost na putevima”, glavni ciljevi koji se žele postići kampanjom su:

  •      Obezbijediti da prva pomoć, kao humanitarni čin, bude dostupna svima u svim fazama života.
  •      Da se podigne svijest javnosti o značaju prve pomoći i sigurnosti na putevima u smanjenju broja poginulih u saobraćajnim nesrećama.
  •      Edukovanje građana da budu spremni da pruže prvu pomoć na mjestu saobraćajne nesreće.
  •      Povećati broj osoba obučenih da pruže prvu pomoć.
  •      Zalagati se da prva pomoć bude prisutna kao obavezan predmet u školama, kao i u radnim organizacijama.

Crveni krst Crne Gore će obilježiti ovaj značajan datum različitim vrstama aktivnosti, kao što su: predavanja, treninzi prve pomoći za sve zainteresovane subjekte, kampanja za popularizaciju prve pomoći, pokazne vježbe i simulacije, obuke za osjetljive ciljne grupe i slično.

Crveni krst Crne Gore kontinuirano radi tokom cijele godine na obučavanju stanovništva u pružanju osnova prve pomoći. Kroz predavanja u osnovnim i srednjim školama, fakultetima, radnim organizacijama, organizovanjem lokalnih takmičenja, državnog takmičenja, pokaznih vježbi, tokom ove godine je naše obuke uspješno savladalo više od 1500 osoba. Cilj je da se svake godine taj broj povećava i na taj način da se smanji broj žrtava koje nastaju usljed neadekvatne i neblagovremeno pružene prve pomoći.

Više od 50% smrtnih slučajeva dešava se u prvim minutama nakon saobraćajne nesreće. Taj broj bi se znatno smanjio kada bi svi učesnici u saobraćaju znali da kvalitetno i na pravi način ukažu prvu pomoć.

Jedan od ciljeva Crvenog krsta Crne Gore, kada je ova programska aktivnost u pitanju, jeste i masovna i kvalitetna obuka stanovništva, tako da će kapaciteti naše organizacije biti usmjereni ka ostvarenju tog cilja.