Претрага
Close this search box.
Proslava Jubileja – 140 godina postojanja i djelovanja Crvenog krsta Crne Gore

Crveni krst Crne Gore, pod pokroviteljstvom Predsjednika Države, proslavlja svoj značajni jubilej – 140 godina postojanja i djelovanja u Crnoj Gori.

Naša organizacija je formirana 29. novembra 1875. godine na Cetinju, kao prvo nacionalno društvo Crvenog krsta na Balkanu i dvadeset drugo na svijetu. Ovim povodom će delegacija Crvenog krsta Crne Gore u nedjelju, 29. novembra, u 11 sati,  položiti vijenac na osnivačku spomen ploču Crvenog krsta Crne Gore, koja se nalazi na Cetinju – Cetinjski manastir.

 Jubileji su prilika da se domaćoj i međunarodnoj javnosti predstave dosadašnja dostignuća i planovi; da se donatorima i ostalim partnerima iskaže zahvalnost  na podršci, kao i da se pokaže poštovanje prema onima koji su dali značajan doprinos u ostvarenju dosadašnjih rezultata organizacije. Tim povodom organizujemo i Svečanu akademiju, koja će biti održana na Cetinju, u hotelu Grand, u ponedjeljak, 30. novembra, u 19 sati. Na svečanosti će govoriti predsjednica Crvenog krsta Crne Gore, ministarka rada i socijalnog staranja, gradonačelnik Cetinja i predstavnici Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, a biće upriličen i prigodan umjetničko-zabavni program. Svečanoj akademiji će prisustvovati i predstavnci ambasada, resornih ministarstava, organizacija, institucija, privrednih društava iz Crne Gore, kao i predstavnici 9 nacionalnih društava Crvenog krsta iz regiona i šire.

CK 140g plakat B2 FIN-page-001

Na Dan Crvenog krsta Crne Gore, 29. novembra, počinje i manifestacija Dani Crvenog krsta, koja traje do 6. decembra, a tokom koje će naše opštinske organizacije širom Crne Gore organizovati brojne aktivnosti tokom kojih će svojim sugrađanima predstaviti glavne djelatnosti Crvenog krsta i pozvati ih da i oni daju svoj doprinos u sprovođenju istih.