Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Pronađi volontera u sebi- iskustvo volonterke Jovane

Volontersko iskustvo u Crvenom krstu sam započela 2017. godine, kada sam počela da shvatam značaj društvenog aktivizma. Sve je krenulo sa željom da prođem kroz obuku prve pomoći, a pretvorilo se u avanturu života.

U tim godinama sam naučila važne životne lekcije, koje se tiču timskog rada, tolerancije, strpljivosti, organizacije… Uvidjela sam šta sve mogu pružiti i dobiti kao volonter i to mi je bila najveća motivacija da nastavim dalje. Moj angažman je prepoznat i slali su me na dodatna usavršavanja, radionice i seminare, kao i na nezaboravna putovanja u više zemalja gdje sam imala čast da predstavljam crnogorski tim Crvenog krsta.

Mnoge aktivnosti i programi mogu biti i jesu vrlo privlačni mladim ljudima, ali mene snažne emocije vežu za program Briga o starijima. U okviru njega sam upoznala sebe, otkrila svoje potencijale, postala bolji čovjek i razvila empatiju. Čvrsto vjerujem da ne postoji bolji način da doprinesete zajednici od prilike da direktno komunicirate sa ljudima, sagledate druge strane iste priče i kroz tuđa iskustva, posebno starijih ljudi, možete razumijeti smisao života. Rekla bih da su mi omiljene aktivnosti bile nedeljom, jer sam se svake nedelje budila sa posebnim samopouzdanjem, znajući da ću tog dana provesti dosta vremena sa nešto starijim i mudrijim prijateljima i usrećiti ih, ali i oni mene. Bila bih nezahvalna da ne pomenem i momente u Klubu za starije, gdje smo radili na osnaživanju tijela i uma naših starijih sugrađanki, a samim tim doprinijeli i razvoju nas samih.

Volontiranje bih savjetovala ljudima svih generacija, jer kada ste volonter Crvenog krsta u svakom gradu postoji neko „Vaš“, tada pripadate jednoj velikoj familiji humanitaraca i pripremljeni ste da reagujete adekvatno u različitim situacijama. Nema mjesta strahu i nesigurnostima, jer nije potrebno nikakvo predznanje, samo želja i iskrene namjere da svijet učinite barem malo bezbrižnijim. Ukoliko nijeste sigurni koliko bi to doprinijelo kada se u svijetu svakako dešavaju užasne stvari, vjerujte da kada bi svako u svom mjestu ili gradu radio toliko svijest ljudi bi se promijenila, a osmijeh drugih je svakako najveća satisfakcija.

Treba naglasiti i koliko volontiranje ima uticaj i na buduća iskustva na fakultetu, poslu ili u životu generalno. Mogla bih o svojoj crvenokrstaškoj priči mnogo toga reći, ali ovdje ću se zaustaviti u nadi da sam nekog inspirisala da širi ljubav i pozitivne emocije.