Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Promocija i zaštita ljudskih prava Roma, Egipćana i drugih ranjivih grupa

Crveni krst Crne Gore je, uz CEDEM i Romski obrazovni fond, implementacioni partner na projektu „Promocija i zaštita ljudskih prava Roma, Egipćana i drugih ranjivih grupa“, čiji je glavni nosilac NVO Help. Projekat je počeo krajem prošle godine, a sredstva za njegovu realizaciju je obezbijedila Evropska komisija.

Projekat ima za cilj poboljšanje položaja romskog i egipćanskog stanovništva i drugih ranjivih grupa, kroz obezbjeđenje lakšeg pristupa u ostvarivanju socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava. Projekat je takođe usmjeren na jačanje kapaciteta državne i lokalne uprave u oblasti socijalne inkluzije RE populacije, sa fokusom na opštine Nikšić, Berane i Podgorica.

Tim povodom danas je organizovana konferencija za štampu, na kojoj su govorili ministar za ljudska i manjinska prava, gdin Zenka, šef za saradnju Evropske komisije gdin Lis, kao i predsjednik Savjeta Roma, gdin Gaši. Nakon njihovog obraćanja, prisutnima su najbolje prakse iz prethodnog perioda predstavili i korisnici projekta, RE omladina i žene.

Pocetak Help projekta 1

Uloga Crvenog krsta Crne Gore u projektu se odnosi na spovođenje socijalnih aktivnosti za različite ciljne grupe: Porodični centar, namijenjen edukaciji žena o zdravstvenim i drugim pitanjima; Klub mladih, namijenjen adolescentima, koji se bavi njihovom edukacijom na različite teme; Edukacija u pružanju prve pomoći za buduće korisnike regionalnog programa stanovanja; Opismenjavanje odraslih; Pomoć u pristupu socijalnim pravima i uslugama; Aktivnosti na prevenciji prosjačenja.

Pocetak Help porjekta 2

Projekat je zvanično počeo sa implementacijom 20. decembra 2016. i trajaće 18 mjeseci.