Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Projekt CONEX Balkan

Projekt: „CONEX Balkan“ – Covid 19 Nexus odgovor za poboljšanje socio-ekonomske situacije marginalizovanih osoba u 6 zemalja Zapadnog Balkana.

CONEX Balkan je projekt koji zajednički implementira konzorcijum vođen od strane Caritas Austria, u saradnji sa ACT Austria, Crvenim krstom Austrije i CARE Austria kao i  njihovim partnerima (agentima) u projektnim zemljama – Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Crna Gora.

Vrijeme implementacije projektnih aktivnosti: 01.05.2021. godine – 30.04.2023. godine.

Opšti cilj projekta je ublažavanje humanitarnih i socio-ekonomskih posljedica krize COVID-19 u 6 zemalja Zapadnog Balkana Kriza je nesrazmjerno pogodila one grupe koje su se i prije krize suočavale sa socijalnom i ekonomskom isključenošću i ranjivostima, a to su starije osobe, nezaposlene žene i osobe sa invaliditetom. Projekt će obezbijediti novčanu pomoć kao i pomoć u robi u zajednici marginalizovanim ljudima, poboljšati pristup zdravstvenim, psihosocijalnimisocijalnim uslugama, kao i ponuditi mogućnost obuke i zapošljavanja. Takođe će podići svijest relevantnih aktera o pitanjima diskriminacije i uticaja krize na marginalizovane grupe i zalagati se za mjere za njihovo smanjenje.

Kao rezultat toga, ciljne grupe će poboljšati svoje psihosocijalno blagostanje, biti osnažene da se suoče sa ekonomskom situacijom i biće upoznate gdje da traže socijalnu podršku kako u svom susjedstvu tako i u javnim službama.

Aktivnosti: 

Organizovanje obuka za usluge „Pomoć u kući, usluge gerontodomaćica“ – za 200 nezaposlenih osoba koje završavanjem obuke i sticanjem sertifikata od strane Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu.

Distribucija keš/vaučera za 1000 najugroženijih korisnika u okviru programa „Briga o starijim licima“.

Ostvareni rezultati:

Kroz do sada 8 realizovanih obuka „Pomoć u kući – usluga gerontodomaćica“, 150 osoba je uspješno završilo obuku i steklo sertifikat.