Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Projekat “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih” predstavljen partnerima

Crveni krst Crne Gore je 21. aprila organizovao inicijalni sastanak članica mreže organizacija civilnog društva koje pružaju usluge starijim osobama, a sa ciljem poboljšanja njihovog kvaliteta života.


Sastanak je organizovan u okviru projekta “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih”, sa čijom je realizacijom Crveni krst Crne Gore počeo početkom februara, a koji će se u naredne tri godine sprovoditi u pet zemalja regiona: Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini.

Tako je cilj ovog sastanka bio međusobno upoznavanje članica mreže, predstavljanje projekta i planova za naredni period, kao i poziv na saradnju tj. zvanično formiranje mreže koja će se u naredne tri godine posvetiti implementaciji svih aktivnosti projekta. Učesnici sastanka su bili predstavnici sljedećih organizacija: NVO Povjerenje, NVO Adria, NVO Humanitarac, Caritas, NVO Naše doba, Volonteri CG, kao i predstavnici UNDP-a i Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu.

BoS sastanak april 2016

Projekat se finansira iz sredstava EU, a uz podršku Austrijskog Crvenog krsta i Austrijske agencije za razvoj. Cilj projekta je jačanje kapaciteta pet nacionalnih mreža i 50 članica mreže, organizacija civilnog društva da utiču na razvoj regionalnih i nacionalnih planova, kao i drugih dokumenata koji se odnose na starenje i socijalnu inkluziju starijih.

U narednom periodu biće potpisan i Memorandum o saradnji sa članicama mreže, nako čega će uslijediti i prve aktivnosti mreže. Samo neke od njih su: izrada strateškog plana mreže, analiza pravnih dokumenata i politika, istraživanje potreba i problema starijih u Crnoj Gori, posjeta Sloveniji i razmjena iskustava i inovativnih ideja za servise namijenjene starijim osobama.