Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Principi

Humanost
Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca rođen je u želji da bez diskriminacije ukaže pomoć ranjenicima na bojnom polju, u svom međunarodnom i nacionalnom vidu nastoji da spriječi i ublaži ljudske patnje u svim prilikama. Njegov cilj je da štiti život i zdravlje i da obezbijedi poštovanje ljudske ličnosti. On unaprijeđuje uzajamno razumijevanje, prijateljstvo, saradnju i trajan mir među svim narodima.

Nepristrasnost
Pokret ne pravi nikakvu razliku prema narodnostima, rasi, vjerskim ubjeđenjima, klasi ili političkom mišljenju. On nastoji da ublaži stradanje pojedinaca, rukovođen samo njihovim potrebama dajući prvenstvo najhitnijim slučajevima nesreća.

Neutralnost
Da bi očuvao povjerenje svih, Pokret se ne opredjeljuje u neprijateljstvima i ne angažuje se u bilo koje vrijeme u raspravama političke, rasne, vjerske i ideološke prirode.

Nezavisnost
Pokret je nezavisan. Nacionalna društva, kao pomoćni organi humanitarnih službi svojih vlada i podvrgnuta zakonima u njihovim zemljama, moraju uvijek da sačuvaju svoju autonomiju, koja će im omogućiti, da u svako doba deluju u skladu sa principima Pokreta.

Dobrovoljnost
To je dobrovoljni pokret za pomoć, koji ne pokreće želju za sticanje koristi.

Jedinstvo
U jednoj zemlji može postojati samo jedno društvo Crvenog krsta ili Crvenog polumeseca. Ono mora biti dostupno svima i sprovoditi svoju humanitarnu djelatnost na cijeloj teritoriji.

Univerzalnost
Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, u kome sva društva imaju jednaki status i dijele jednaka prava i dužnosti, da se međusobno pomažu, je univerzalan.