Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Prikupljanje pomoći za stanovništvo ugroženo poplavama – obavještenje i upozorenje

Crveni krst Crne Gore dobio je informaciju da su se pojavile grupe ljudi koje  u ime naše organizacije prikupljaju finansijska sredstva za pomoć ugroženom stanovništvu u poplavama, tako što se pojavljuju na vratima naših građana i traže priloge.

 

 

Ovom prilikom želimo da obavijestimo javnost Crne Gore da se ne radi o predstavnicima Crvenog krsta i da upozorimo na ovakve pojave u trenucima kada svi pokušavamo da pomognemo stanovništvu u ugroženim područjima.


Crveni krst Crne Gore apeluje da se novčana pomoć može uputiti isključivo putem žiro računa Crvenog krsta Crne Gore (broj ž.r: 510 – 19641 – 93, kod Crnogorske komercijalne banke, svrha uplate: pomoć žrtvama poplava u Crnoj Gori), a naravno postoje i druge mogućnosti, kao što su donacije u vidu: hrane, higijene, čizama i slično, koji su potrebni ugroženom stanovništvu, a koje bi timovi Crvenog krsta proslijediti na teren.

 

Ne želimo da na ovaj način obeshrabrimo ljude koji osjećaju potrebu da pomognu, da to i učine, ali apelujemo da se novčana pomoć upućuje isključivo uplatom na opredijeljeni žiro račun.

 

Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, sprovedene su sljedeće aktivnosti: određene količine vode, koje je opredijelila Aqua Monta, su upućene stanovnicima opštine Tuzi. Crveni krst Crne Gore je pružio logističku pomoć u transportu vreća, koje su obezbijedili Mlin iz Nikšića i kompanija Kalija, za pravljenje nasipa u Ulcinju. Stanovnicima Golubovaca je distribuirano 50 kanistera za vodu, a ugroženom stanovništvu opštine Ulcinj 50 pari čizama. Kompanija Jastreb je donirala 740 hljebova, koje će danas timovi Crvenog krsta podijeliti na najugroženijim područjima Golubovaca.

 

U opštinama Berane i Plava se vodi kontinuirana briga o evakuisanom stanovništvu, tako što predstavnici opštinskih organizacija Crvenog krsta distribuiraju hranu u kolektivnim centrima.

 

Restis grupa je obezbijedila 10 000 litara vode za piće, koju će Crveni krst Crne Gore, rukovodeći se spiskovima kriznih štabova iz poplavljenih opština, ovih dana distribuirati ugroženim stanovnicima.

 

Uz zahvalnost za već pruženu pomoć koju dobijamo od pojedinaca, kompanija i preduzeća, obavezujemo se da ćemo Vas u kontinuitetu informisati o prispjeloj pomoći i našim aktivnostima na saniranju posljedica poplava.