Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Priča Jovane Jagetić, volonterke u programu „Zdravo starenje“

„Veličina čovjeka ne ogleda se u njegovom bogatstvu, već u njegovom integritetu i sposobnosti da na ljude oko sebe utiče pozitivno“

Volonteri Crvenog krsta su uzor mladima i imaju svoje obaveze i dužnosti. Oni su izvor empatije, poštovanja i razumijevanja sa kojeg piju ljudi žedni toga. Najljepša stvar je što naš izvor ne može da presuši.

Još jednom smo imali potrebu da budemo dio značajne misije. Početkom prošle godine je održana obuka o „Zdravom starenju“, novom projektu koji je osmislila Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. Mi, ljudi, stalno griješimo i često posrnemo na putu do „savršenog života“. Tada nam je potrebna ruka podrške i dobar savjet. Svjedoci smo koliko je lakše usvojiti, a posebno zadržati neku lošu naviku u odnosu na dobru, a upravo te navike nas razlikuju međusobno. Zahvaljujući njima upoznajemo nečiji karakter i kvalitet života. Od njih zavisi koliko dugo i kako ćemo živjeti. U našoj zajednici, jedan od ciljeva volontera i organizacije jeste da omogućimo našim sugrađanima da žive dugo i da su srećni. To je i glavni razlog zbog kojeg smo prepoznali značaj ovog projekta i krenuli u njegovu realizaciju, čini nam se, i prije nego što smo i čuli za njega. U ranijem periodu smo takođe vodili računa o ishrani i fizičkoj aktivnosti naših članica Kluba za starije, ali nakon obuke smo razvili svijest o tome da je starenje životni proces i da se ne odnosi samo na starije. Zato smo radionice imali u više vrtića u našoj opštini, gdje smo sa mališanima govorili o njihovoj svakodnevici i navikama koje su im nametnuli roditelji. Zajedno radeći vježbe, pričali smo o njihovom uticaju na fizički razvoj, iako je bilo onih koji su to već znali i bavili se sportom. Ipak, važno je napomenuti efekat koji smo podstakli nakon druženja, a to je da smo zahvaljujući Procjeni uočili da su zbog radionice djeca počela da treniraju, kao i da jedu više voća i piju dosta vode. Pohvale smo dobili i od roditelja i vaspitača, koji takođe uviđaju promjenu. Iako je tako, moramo biti svjesni da se navike stvaraju vremenom i treba ići korak po korak.

 

29573082 2025956704084608 7921649771240689906 n

Da nikad nije kasno „okrenuti novu stranicu“ dokazuju i bakice iz Kluba, koje sa posebnom vedrinom i zahvalnošću govore o projektu i Crvenom krstu. One su dokaz koliko je važno učiti tokom cijelog života i družiti se sa pozitivnim ljudima, baš kao što su nas obučavali prošle godine. Kao volonterka, zadovoljna sam kako projekat napreduje i srećna što sam dio njega. Nakon prvih radionica, uvidjela sam koji pristup treba da primijenim kada radim sa djecom, koji sa srednjoškolcima, a koji sa starijom populacijom. Posebnu pažnju sam obratila na svoje vršnjake, kod kojih sam uočila sklonost ka stvaranju loših navika. Zato smo nakon svakog predavanja radili Upitnik da bismo znali koji procenat njih ima problema sa alkoholom, cigaretama, ishranom… Očekivano, najviše njih ima problema sa pravim odabirom svakodnevnih obroka, dok postoje i oni koji su imali problema sa porocima. Na putu smo da i to promijenimo i zadovoljna sam pozitivnim stavovima koje smo izazvali. Kao i svaki volonter pun entuzijazma, spremna sam da mijenjam naš mali svijet i uvijek pružim pomoć u vidu edukacije i podrške.

60630990 2372000506369117 8503622821845401600 n

Pored projekta „Zdravo starenje“ na kojem se dosta radi u posljednje vrijeme, ne zaboravljamo ni program „Briga o starijima“ koji je usko povezan. U toku ovog mjeseca volonteri su svake nedelje obavili, njima dragu aktivnost, posjetu starijim građanima. Tokom posjeta, sa bakicama su kao i uvijek razgovarali, ali i bili tu za konkretniju pomoć, u vidu odlaska po namirnice i pomaganja u kućnim poslovima. Vodimo računa da ne dođe do socijalne izolacije i svaki put se pojavimo sa novim informacijama i temama za razgovor u vidu poboljšanja njihove memorije i koncentracije. Podstičemo ih da više hodaju i time doprinesu svome zdravlju i budu pokretljivije. Vjerujemo da za odvojenih sat ili dva vremena može dosta da se uradi i olakša svakodnevica našim korisnicama, koje uzvraćaju svaki vid pomoći svojim dobronamjernim savjetima i gostoprimljivošću.

Volonterka, 

Jovana Jagetić (18 godina)