Претрага
Close this search box.
Preventivne akcije zdravstvenih pregleda u Danilovgradu i Beranama

U Domovima zdravlja u Danilovgradu i u Beranama sprovedene su, 22. juna, akcije ultrazvučnog snimanja abdomena u Danilovgradu za žene iz domicilne i raseljene populacije iz Kampa Konik, odnosno pluća i kontrole nivoa šećera u krvi za pripadnice romske i egipćanske populacije iz Berana. Pregledano je četrdeset žena i ukazano još jednom na važnost zdravstvene zaštite.

Akcije su sprovedene u saradnji Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva zdravlja, Doma zdravlja, Crvenog  krsta Crne Gore i Romskog nacionalnog savjeta.  Posebnu zahvalnost dugujemo osoblju Doma zdravlja u Danilovgradu i Domu zdravlja u Beranama na efikasnom i predanom radu i saradnji.

Romkinje na pregledu jun 2017

Uredbom o načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite stranaca/kinja obezbjeđeno je da su pripadnici/e romske i egipćanske populacije koji/e nemaju regulisan pravni status u pravima na zdravstvenu zaštitu izjednačeni/e sa ostalim osiguranicima/ama tako da nema normativnih prepreka za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu, kako u obimu, tako i po sadržaju usluga.