Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Preporuke za zaštitu zdravlja tokom ljetnjih mjeseci

Usljed pretjeranog izlaganja visokim temperaturama i sunčevim zracima može doći do sunčanice, gubitka svijesti, toplotnih grčeva, toplotne iscrpljenosti, opekotina prvog stepena… Mi vam nudimo par korisnih savjeta, koji vam mogu pomoći tokom boravka na plaži ili negdje drugo, da bi nesmetano uživali u ljetnjim danima.

Pokušajte da ne budete izloženi previše sunčevim zracima. Zaštitite se kačketom, šeširom, naočarima za sunce, oblačite laganu odjeću od prirodnog materijala svijetlih boja, preventivno se namažite kremom sa odgovarajućim Ph faktorom i konzumirajte dosta tečnosti, jer pretjerano izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti može dovesti do sunčanice i pri nižim temperaturama vazduha. Savjet svima je da se klone vrućine tako što će, između ostalog, izbjegavati naporan fizički rad i izlazak u najtoplijem dijelu dana. Izbjegavajte boravak na suncu u periodu kada sunčevi zraci imaju najveći stepen UV zračenja (između 11h i 17h), a ako već želite da uživate u sunčevim zracima obavezno koristite kreme sa zaštitinim faktorom od UV zračenja. 

U slučaju da ste ipak bili izloženi prekomjernom dejstvu sunčevih zraka i ako osjetite mučninu, nelagodnost, potrebno je da se što prije pomjerite sa sunca i potražite hlad ili uđite u hladniji prostor. Pijte što više tečnosti (vodu ili voćni sok da nadoknadite tečnost, ili u vodu dodajte malo limuna) i počnite sa rashlađivanjem. Stavite hladne obloge (krpu natopite hladnom vodom) na vrat i na čelo, oslobodite se suvišne odjeće i nastavite sa hlađenjem.

Ukoliko ste osjetili grčeve u nogama ili rukama, pokušajte da se smirite, legnite u rashlađenu prostoriju ili u neki hlad, pijte tečnost koja sadrži elektrolite (voda sa kriškom limuna). U slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od sat, potrebno je potražiti medicinsku pomoć. 

U slučaju trenutnog gubitka svijesti, usljed malaksalosti, potrebno je da postavite osobu u ležeći položaj, podignete joj noge, oslobodite je tijesne odjeće i počnete sa hlađenjem (staviti hladne obloge na vrat, prskati vodom…).