Претрага
Close this search box.
Preminula je Lidia Jovanović, nekadašnja predsjednica Crvenog krsta Crne Gore

Lidia Jovanović, nekadašnja predsjednica Crvenog krsta Crne Gore, preminula je danas, 18. jula, u Tivtu, u 101. godini života.

“Jedan dugi život i jedno veliko djelo humanizma na jednom mjestu. Humanist, slobodar, revolucionar, antifašist, patriota, intelektualac, prijatelj, stamen čovjek… pa, opet, humanist. Borac za naprednu ideju i čovjeka, prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata, u onoj velikoj južnoslovenskoj zemlji. Sekretar poznate Crvene pomoći, koja je brinula o narodnoj sirotinji, u periodu najžešćih režimskih pogroma, prije rata. Organizator i dosljedni borac za prava žene i sindikata. Istaknuti komunistički član i rukovodilac, od Titovog povjerenja. Učesnik Trinaestojulskog ustanka i NOB-a. Jedan od tvoraca i sekretar AFŽ Crne Gore. Velika zaslužnica za zdravstvo, socijalnu politiku; domove za ratnu siročad, napuštenu i hendikepiranu djecu; za stare; za Udruženje slijepih. Narodni poslanik. Član najviših državnih i partijskih organa i foruma Crne Gore. Član prve Uprave Društva Crvenog krsta Crne Gore i njegov istaknuti predsjednik od 1951. do 1964. godine. Nosilac „Spomenice 1941“. Životna saputnica Blaža Jovanovića. Rođena u Rijeci; podizana bez roditelja, u Varaždinu.” (Vojislav Mijušković, bivši predsjednik Crvenog krsta Crne Gore)

Lidia Jovanovic

Mi, u Crvenom krstu Crne Gore, ćemo se Lidie Jovanović uvijek s ponosom sjećati, u nadi da ćemo njenu ideju i djelo dostojno slijediti.