Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Preminula je Lidia Jovanović, nekadašnja predsjednica Crvenog krsta Crne Gore

Lidia Jovanović, nekadašnja predsjednica Crvenog krsta Crne Gore, preminula je danas, 18. jula, u Tivtu, u 101. godini života.

“Jedan dugi život i jedno veliko djelo humanizma na jednom mjestu. Humanist, slobodar, revolucionar, antifašist, patriota, intelektualac, prijatelj, stamen čovjek… pa, opet, humanist. Borac za naprednu ideju i čovjeka, prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata, u onoj velikoj južnoslovenskoj zemlji. Sekretar poznate Crvene pomoći, koja je brinula o narodnoj sirotinji, u periodu najžešćih režimskih pogroma, prije rata. Organizator i dosljedni borac za prava žene i sindikata. Istaknuti komunistički član i rukovodilac, od Titovog povjerenja. Učesnik Trinaestojulskog ustanka i NOB-a. Jedan od tvoraca i sekretar AFŽ Crne Gore. Velika zaslužnica za zdravstvo, socijalnu politiku; domove za ratnu siročad, napuštenu i hendikepiranu djecu; za stare; za Udruženje slijepih. Narodni poslanik. Član najviših državnih i partijskih organa i foruma Crne Gore. Član prve Uprave Društva Crvenog krsta Crne Gore i njegov istaknuti predsjednik od 1951. do 1964. godine. Nosilac „Spomenice 1941“. Životna saputnica Blaža Jovanovića. Rođena u Rijeci; podizana bez roditelja, u Varaždinu.” (Vojislav Mijušković, bivši predsjednik Crvenog krsta Crne Gore)

Lidia Jovanovic

Mi, u Crvenom krstu Crne Gore, ćemo se Lidie Jovanović uvijek s ponosom sjećati, u nadi da ćemo njenu ideju i djelo dostojno slijediti.