Претрага
Close this search box.
Preko 400 spasilaca na vodi spremno za turističku sezonu

Crveni krst Crne Gore, kroz programsku djelatnost Spasilaštvo na vodi, uspješno se uključuje u pripremu nastupajuće turističke sezone. U Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi, u Domu solidarnosti u Sutomoru, u toku je četvrti i posljednji planirani kurs za obuku spasilaca na vodi u ovoj sezoni, koji je počeo 19. juna i trajaće do 25. juna.


U partnerskom odnosu sa relevantnim državnim subjektima, Crveni krst radi na stvaranju preduslova da uređena kupališta u Crnoj Gori (plaže i bazeni) budu bezbjedni.

Ovogodišnje aktivnosti su počele početkom marta, kada su na bazenima u Budvi održane i prve provjere – ovjere licenci za postojeće spasioce na vodi. “Na obaveznim godišnjim  provjerama znanja i sposobnosti, nastojimo da već svršenim spasiocima pomognemo u obnavljanju znanja spasavanja, pružanja prve pomoći i kardio-pulmunalne reanimacije” – istakao je Milan Stanišić, koordinator programa Spasilaštvo na vodi, koji sprovodi Crveni krst Crne Gore.

Zaključno sa aprilom mjesecom je realizovano devet ovjera na bazenima u Budvi, dok su početkom maja počeli kursevi za obuku novih spasilaca na vodi, u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi, u Sutomoru, a koji se realizuju po evropskim i svjetskim standardima.

“Do sada je 338 spasilaca ovjerilo svoje licence. Tokom tri održana kursa, obuku je uspješno završilo 66 novih spasilaca na vodi. U toku je četvrti kurs koji pohađa 25 kandidata, tako da se nadamo da ćemo 25. juna, po završetku kursa, imati ukupno 429 spasilaca spremnih da budu angažovani na crnogroskim plažama i uređenim kupalištima. ” – naveo je Stanišić.

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, Crveni krst Crne Gore sprovodi  u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.