Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Preko 400 spasilaca na vodi spremno za turističku sezonu

Crveni krst Crne Gore, kroz programsku djelatnost Spasilaštvo na vodi, uspješno se uključuje u pripremu nastupajuće turističke sezone. U Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi, u Domu solidarnosti u Sutomoru, u toku je četvrti i posljednji planirani kurs za obuku spasilaca na vodi u ovoj sezoni, koji je počeo 19. juna i trajaće do 25. juna.


U partnerskom odnosu sa relevantnim državnim subjektima, Crveni krst radi na stvaranju preduslova da uređena kupališta u Crnoj Gori (plaže i bazeni) budu bezbjedni.

Ovogodišnje aktivnosti su počele početkom marta, kada su na bazenima u Budvi održane i prve provjere – ovjere licenci za postojeće spasioce na vodi. “Na obaveznim godišnjim  provjerama znanja i sposobnosti, nastojimo da već svršenim spasiocima pomognemo u obnavljanju znanja spasavanja, pružanja prve pomoći i kardio-pulmunalne reanimacije” – istakao je Milan Stanišić, koordinator programa Spasilaštvo na vodi, koji sprovodi Crveni krst Crne Gore.

Zaključno sa aprilom mjesecom je realizovano devet ovjera na bazenima u Budvi, dok su početkom maja počeli kursevi za obuku novih spasilaca na vodi, u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi, u Sutomoru, a koji se realizuju po evropskim i svjetskim standardima.

“Do sada je 338 spasilaca ovjerilo svoje licence. Tokom tri održana kursa, obuku je uspješno završilo 66 novih spasilaca na vodi. U toku je četvrti kurs koji pohađa 25 kandidata, tako da se nadamo da ćemo 25. juna, po završetku kursa, imati ukupno 429 spasilaca spremnih da budu angažovani na crnogroskim plažama i uređenim kupalištima. ” – naveo je Stanišić.

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, Crveni krst Crne Gore sprovodi  u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.