Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Predstavnici Albanskog Crvenog krsta boravili u studijskoj posjeti Crvenom krstu Crne Gore

Crveni krst Crne Gore je, 16. i 17. jula, u okviru projekta Briga o starijima, ugostio 8 predstavnika 4 lokalne organizacije Crvenog krsta Albanije. Gosti su tokom dva dana imali priliku da posjete opštinske organizacije Crvenog krsta (OOCK) Budva i Bar koje su prepoznate po svom dugogodišnjem i vrlo uspješnom radu kada su u pitanju usluge podrške za starije osobe.

Delegacija je, 16. jula, posjetila OOCK Budva i saznala više o uslugama koje pružaju gerontodomaćice i volonteri, kao i o aktivnostima Zdravog starenja koje se realizuju u Klubu za starija lica. Sekretarka OOCK Budva istakla je da gerontodomaćice i volonteri obilaze 30 starijih osoba i dijele zaduženja tako da se korisnici posjećuju svakog dana tokom nedjelje. Na taj način obezbjeđuje se kontinuitet usluga ali i pruža adekvatan odgovor na njihove potrebe. Prezentovane su usluge koje pružaju gerontodomaćice, a koje se odnose na pomoć pri održavanju lične i higijene prostora u kom korisnici žive, dok su volonteri govorili o značaju pružanja psiho-socijalne podrške, obavljanju trgovine i drugih poslova van kuće koje korisnici, zbog slabije pokretljivosti, nisu u mogućnosti sami da obavljaju. Predstavnici Crvenog krsta Albanije su nakon toga imali priliku da obiđu 3 korisnice programa i uvjere se u kvalitet usluga koje Crveni krst pruža. Posebno interesovanje izazvao je Klub za starija lica koji okuplja od 30 do 50 starijih žena koje dva puta nedjeljno praktikuju časove korektivne gimnastike i kreativne radionice, ali pored toga i brojne radionice na temu zdravlja, položaja starijih u društvu itd.

IMG 1117

Učesnici studijske posjete su tokom drugog dana boravka u Crnoj Gori razgovarali sa nacionalnom koordinatorkom programa Briga o starijima u Crvenom krstu Crne Gore i saznali više o položaju starijih u Crnoj Gori, njihovim potrebama, sistemu socijalne zaštite starijih i uslugama koje postoje. Nakon toga, učesnici su se uputili ka Baru gdje su ih dočekale korisnice Kluba za starije OOCK Bar. Gosti su prisustvovali jednoj od kreativnih radionica tokom kojih korisnici kreiraju različite ukrasne predmete, druže se i tako na smislen i koristan način provode svoje slobodno vrijeme. Kroz prezentaciju o aktivnostima za starije, sekretarka OOCK Bar istakla je da se ova lokalna organizacija CK bavi pružanjem podrške starijima već 20 godina i da posebnu pažnju posvećuje starijima u udaljenim selima, pa se tako za njih pružaju kako profesionalne, tako i volonterske usluge. Kolege iz Albanije su odmah nakon toga imale priliku i da obiđu neke od korisnika sa sela i tako se informišu više o njihovim potrebama, ali i izazovima pružanja podrške na lokalitetima koji su udaljeni i do 50 km od grada. OOCK Bar usluge podrške pruža za oko 120 najugroženijih starijih osoba.

IMG 1125

Cilj dvodnevne posjete je bio razmjena iskustva kada je u pitanju briga o starijim osobama, a ova aktivnost je samo jedna u nizu aktivnosti kojima se jačaju kapaciteti dva nacionalna društva u pružanju različitih modela usluga za starije osobe. Zaključak posjete je bio da su kontekst u kome radimo, kao i potrebe, vrlo slične i da oba društva mogu unaprijediti postojeće usluge tako što će uvesti one koje drugo nacionalno društvo realizuje. Studijska posjeta organizovana je uz podršku dugogodišnjeg partnera Italijanskog Crvenog krsta.