Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Predsjednik i generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore sastali se sa predsjednikom države

Predsjednik Crvenog krsta Crne Gore, gdin Vučković i generalna sekretarka organizacije, gđa Dubak, sastali su se danas sa predsjednikom države, gdinom Milatovićem. 

Predsjednik Crvenog krsta Crne Gore i generalna sekretarka, iskoristili su priliku da sa predsjednikom porazgovaraju o mnogim važnim pitanjima za organizaciju i građane Crne Gore. Pitanje statusa organizacije Crvenog krsta u Crnoj Gori, finansiranje organizacija Crvenog krsta na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i podrška lokalnom stanovništvu u stanju socijalne potrebe u okviru zajedničke akcije prikupljanja pomoći predsjednika, privrednih subjekata i Crvenog krsta, bile su teme za današnji razgovor.

Pored navedenog, predsjednik i generalna sekretarka informisali su predsjednika o statusu naše organizacije u Crnoj Gori, ali i statusu organizacije u Međunarodnom pokretu Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca; podsjetili su predsjednika i na 148 godina djelovanja naše organizacije kao sui generis organizacije u Crnoj Gori, ali i istakli približavanje jubileja- 150 godina Crvenog krsta Crne Gore, čiji će pokrovitelj upravo biti predsjednik države. Važna tema o kojoj se razgovaralo je i problem finansiranja Crvenog krsta, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou. 

“Veoma nam je drago da smo sa predsjednikom države, gdinom Milatovićem, imali priliku porazgovarati o statusu Crvenog krsta Crne Gore – prve humanitarne organizacije na Balkanu, a 22. u svijetu. Crveni krst Crne Gore je član Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, najveće globalne humanitarne mreže. Ove godine obilježavamo 148 godina postojanja, djelovanja i podrške institucijama sistema, ali, prije svega, građanima Crne Gore. Sve što radimo, u skladu sa Zakonom o Crvenom krstu Crne Gore, kroz poslove od javnog interesa, radimo upravo za dobro i u korist naših građana. Stoga je veoma važno da donosioci odluka, na svim državnim nivoima, prepoznaju naš rad i za potrebe pružanja pomoći građanima, imaju senzibilitet za opredjeljivanje sredstava u te svrhe,” istakao je predsjednik Crvenog krsta Crne Gore, gdin Vučković.

Generalna sekretarka i predsjednik Crvenog krsta posebnu pažnju su posvetili djelovanju organizacije u vanrednim situacijama, situacijama kada je i samim institucijama sistema potrebna pomoć. Takođe, zahvalili su predsjedniku na inicijativi da lično doprinese i pozove crnogorske privrednike da doniraju pomoć porodicama u stanju socijalne potrebe.

Zahvaljući podršci privrede u akciji koja je realizovana u periodu od 13. do 31. oktobra, prikupljen je novčani iznos od 128.958 eura, dok vrijednost sredstava koje su kompanije donirale u robi iznosi 35.600 eura. Na ovaj način, osigurane su osnovne životne namirnice za oko 2.300 porodica u Crnoj Gori koje se suočavaju sa teškom ekonomskom situacijom. Takođe, Crveni krst je obezbijedio dodatnih 1.500 paketa pomoći najugroženijima, čime je postignuto da oko 3.800 porodica dobije ovu vrstu pomoći. Crveni krst će sredstva dalje usmjeriti na nabavku paketa hrane i higijene, namijenjenih višečlanim porodicama u stanju socijalne potrebe tokom decembra mjeseca ove godine.

Predsjednik Milatović se privrednicima zahvalio na učešću u ovoj humanitarnoj akciji, istakavši da se kroz ovakva partnerstva mogu postići zavidni rezultati i stvoriti pozitivne promjene u zajednici.

„Društvena odgovornost i velikodušnost koju je naša privreda pokazala predstavlja izvanredan primjer kako privatni sektor može igrati bitnu ulogu u poboljšanju kvaliteta života naših građana. Ovim angažmanom biznis zajednice poslata je snažna poruka solidarnosti i saosjećanja, ali i pružena inspiracija mnogima u našem društvu. Saradnja u ovoj i sličnim inicijativama jača povjerenje između državnih institucija i privrede i stvara kvalitetnu podlogu za naše buduće zajedničke napore u rješavanju društvenih problema“, poručio je on.

Takođe, predsjednik Milatović se zahvalio Crvenom krstu na promtnom odgovoru u ovoj akciji, spremnosti da pomognu i izrazio očekivanje da je ovo samo početak saradnje, te da je spreman da radi na razvijanju modaliteta saradnje među institucijama sistema. Predsjednik Milatović je izrazio uvjerenje da će i ubuduće biti realizovani uspješni zajednički projekti i inicijative, koje će doprinijeti dobrobiti našeg društva.